Îmbolnăvirile de Covid-19, pe trend ascendent. Nelu Tătaru: „Nu luăm în calcul un lockdown în acest moment”

Ultima actualizare: 01-11-2020 21:17

Cu 8 județe și Capitala în scenariul roșu, dar și un test pozitiv la fiecare patru prelucrate in ultimele 24 de ore, Romania păstrează trendul ascendent al infectărilor.

Premierul Ludovic Orban spune însă că nu se pune problema carantinei, la fel ca-n alte state din Europa.

Ministrul Sănătății, dar și primarul Capitalei nu exclud, însă, o formă zonală, acolo unde incidența cazurilor creşte vertiginos. Guvernanţii mai vor să cumpere 1 milion de teste rapide antigen pentru Unitățile de Primiri Urgențe.

Sunt 5.324 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, la puțin peste 21 de mii de teste. Adică unul din patru a ieşit pozitiv.

Ludovic Orban, premierul României: „Măsurile luate de diferite ţări europene au fost luate în urma unor creşteri dramatice a numărului de cazuri. România nu se află, de exemplu, în situaţia altor ţări ca număr de infectări, dar mai ales ca ritm al infectărilor zilnice. La ora actuală sunt 14 ţări din Uniune care au depăşit indicele de infectare pe care îl are România”.

Județul Sălaj a depășit, astăzi, pragul de 5 în ceea ce privește incidența cazurilor. Iar Cluj e la 4.87. În schimb, coeficientul Harghitei a scăzut sub trei. La această oră, în scenariul roșu sunt opt județe și București.

În Iaşi, Ministrul Sănătății a mers să vadă spitalul modular din oraș, unde secţia de terapie intensivă e nefuncţională de o lună de zile. O stație de oxigen s-a defectat chiar de la inaugurare. Zeci de paturi stau intacte, în condiţiile în care în unitățile medicale COVID abia se mai găsesc locuri pentru pacienţii în stare gravă. 910 oameni sunt internați la ATI, iar 99 de români s-au stins în ultimele 24 de ore.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Nu luăm în calcul un lockdown în acest moment, luăm în calcul respectarea unor măsuri şi luarea unor decizii eventuale de restricţionare, cât mai devreme, acolo unde se impune”.

Cu 555 de cazuri noi, de ieri și până astăzi, Capitala rămâne fragilă. Nu a scăzut sub pragul de 3, iar edilii estimează că, în acest ritm, vom mai petrece o perioadă sub restricții și cu masca pe față, în exterior.

Nicusor Dan, primarul Capitalei: „Dacă vom constata că pe o stradă, pe un număr de străzi vecine exista număr mare de cazuri, vom putea lua această decizie”.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: „Ideea este că vom menţine măsurile pe care deja le avem, având în vedere cifrele de infectare pentru Bucureşti”.

Ludovic orban, premierul României: „Dacă vor fi necesare alte măsuri în urma evaluărilor pe care le vom face, vom lua decizii şi le vom anunţa”.

Judeţul Timiş ocupa locul al treilea, pe ţară, cu o incidenţă de 4,29 la mia de locuitori. În Timişoara autorităţile se grăbesc în aceste zile să înlocuiască actualele corturi de la spitalul modular, cu containere care să permită spitalizare în condiţii de iarnă. Fiecare astfel de încăpere va fi ca un salon normal de spital.

Andra Podgoreanu, purtător de cuvânt al Spitalului Militar Victor Popescu Timişoara: „Cele 30 de corturi şi grupurile sanitare vor fi schimbate cu 131 de containere”.

În toată ţara s-au înregistrat la 112 peste 2.300 de apeluri, în ultimele 24 de ore. Sunt oameni panicaţi, care recunosc că nu ştiu ce să facă, nu îşi găsesc medicul de familie, nu îi pot contacta pe cei de la DSP, dar reclamă simptome. Iar România continuă să aibă cea mai mare rată a deceselor COVID din Uniunea Europeană, raportate la populație. De la începutul pandemiei, în toată ţara au decedat peste 7 mii de români infectaţi cu SARS–CoV–2.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO