Lipsă acută de sânge în centrul de transfuzie din Alba Iulia. Medicii fac apel la populație

Ultima actualizare: 29-10-2020 18:23

Este o lipsă acută de sânge în centrul de transfuzie din Alba Iulia. Județul Alba este în scenariul roșu, cu o rată a incidenței cumulate de aproape 4 la mia de locuitori.

Doar 6-7 oameni mai vin să doneze, iar medicii fac un apel disperat la populație.

Printre puţinii donatori se numără în special tinerii. Chiar cei care au făcut din gestul nobil un obicei.

Andreea: „Vin constant de la vârsta de 18 ani, am 23. Dacă nu sunt probleme, o dată la trei luni vin. Mulţi nu vin în perioada asta de frică să nu ia virusul de aici, în rest e foarte rău că se întâmplă astam pentru că de sânge e nevoie mereu”.

Alţii au aflat de apelul disperat al medicilor şi s-au grăbit să ajute.

Lorena, donatoare: „E prima dată când donez, deşi îmi este foarte frică. Am trecut peste asta şi îmi place ideea că pot să ajut oamenii, că ştiu că este foarte nevoie de sânge”.

Ca să asigure necesarul de sânge, reprezentaţii centrului sună după donatori. Au extins și programul de lucru. Inclusiv sâmbătă e deschis de la 7 dimineaţa până la 11.30.

Ana Savu, directorul Centrului de Transfuzie Alba: „Au fost zile când am avut 6-7 donatori faţă de media obişnuită de 30-32 de donatori pe zi. Pentru noi este dificil şi uneori imposibil să asigurăm inteaga cantitate de unităţi sanguine”.

Gheorghe Muntean, medic: „Vreau să fac un apel la populaţia sănătoasă să vină să doneze sânge. Haideţi şi donaţi. Numărul de donatori a scăzut drastic în ultimul timp”.

Anca Bojan, biolog: „Să fie persoane sănătoase, să nu urmeze niciun fel de tratament. Să nu fi ieşit din ţară în ultima lună, să nu fi intrat în contact cu persoane suspecte de Covid. În perioada asta, sala a fost mai tot timpul goală”.

Cei de la Centru dau garanții că nu exista niciun pericol pentru românii care vor să ajute.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO