I s-a spus ca mai are cateva luni de trait acum 10 ani. Secretul acestei femei care a invins cea mai crunta forma de cancer
In urma cu 10 ani, Sandra Sayce a primit vestea devastatoare ca mai are de trait doar cateva luni, din cauza cancerului de piele (melanom) in stadiul patru.
Acum, la 10 ani distanta de momentul cel mai critic din viata ei, Sandra traieste datorita imunoterapiei. Femeia, de 52 de ani, din Marea Britanie, nu crede in miracole si nici nu este convinsa ca a invins definitiv boala, insa medicii care o vad regulat de-atunci ii confirma de fiecare data ca in corpul ei nu mai exista celule canceroase, relateaza The Guardian.
Sandra Sayce este persoana care a supravietuit cel mai mult timp dupa ce i s-a administrat un tratament impotriva cancerului care este inca experimental, iar doctorii sunt foarte entuziasmati de rezultate in cazul ei. Ea este in viata datorita efortului medicilor de la Royal Marsden din Londra, spitalul cu cele mai bune rezultate in domeniul combaterii cancerului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In timp ce majoritatea tarilor din vestul Europei inregistreaza cresteri la numarul de cazuri de cancer, Marea Britanie a inregistrat o scadere de 10 la suta in ultimul deceniu.
Chimioterapia, tratamentul traditional pentru cancer, ucide si celule sanatoase, pe langa cele bolnave, si intotdeauna exista riscul ca boala sa se intoarca.
Exact asta s-a intamplat si in cazul Sandrei. In 2001, a fost diagnosticata cu melanom, dupa ce pe unul din picioare i-au aparut cativa noduli. A urmat tratamentul clasic - chimioterapia - dar boala a revenit in 2005, iar de aceasta data era mult mai extinsa si violenta. Atunci era deja in stadiul patru, cancerul afectandu-i ficatul si sistemul limfatic. I s-a dat un an de viata. A inceput din nou chimioterapia, dar tumorile cresteau in continuare.
Mai ramasese cu o singura optiune si a intrat in programul de la Royal Marsden. In septembrie 2006 a inceput al doilea tratament de imunoterapie, cu un medicament numit ipilimumab, care i-a reprogramat sistemul imunitar. A facut doar patru sesiuni de tratament - unul pe luna - iar in luna decembrie a fost declarata sanatoasa.
James Larkin, doctorul care s-a ocupat de cazul ei, a declarat: "Imunoterapia reprogrameaza sistemul imunitar. Practic, invata corpul sa lupte impotriva celulor bolnave. Ideea este ca, daca o tumoare se schimba si evolueaza, si sistemul imunitar se poate schimba si adapta la aceasta tumoare."
Profesorul Larkin conduce studii in acest domeniu, cu rezultate remarcabile pe pacientii aflati in diferite stadii ale bolii.