Guvernul vrea să reintroducă coplata în spitale: "Au rămas fără bani, iau de la pacienți"
Guvernul ia în calcul să reintroducă în spitale coplata.
Un act normativ pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, arată ca pacienţii vor plăti din buzunar diferenţa dintre suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi costul efectiv al tratamentului.
"Se va aplica doar în cazul spitalelor private", precizează ministrul Sorina Pintea. Este o bombă socială, spun reprezentanţii pacienţilor, care susţin că bolnavii vor fi nevoiţi să achite coplată inclusiv în spitalele de stat.
Alegeri 2024
07:24
Poliţia Română, noi precizări în cazul acuzaţiilor USR şi al sancţiunilor date pentru „continuarea propagandei electorale”
07:18
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
07:16
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
07:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024 - prezența la vot. Câți români au votat până acum
Analizele medicale, fie că vorbim de cele uzuale sau de cele paraclinice cum sunt examinarea cu rezonanţă magnetică sau computerul tomograf, erau gratuite dacă pacienţii aveau bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, indiferent că erau făcute la stat sau la privat.
Ce prevede actul normativ
Confrom actului normativ pus în dezbatre publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii vor rămâne gratuite doar serviciile medicale de urgenţă finanţate direct de Ministerul Sănătăţii, adică cele acordate în unităţile de primiri urgenţe. În rest, bolnavul ar putea fi pus să scoată bani din buzunar pentru un consult, un RMN, CT sau orice intervenţie chirurgicală.
Ministrul Sănătăţii susţine că modificările vizează doar spitalele private, însă textul actului nu prevede explicit acest lucru.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Prin această modificare a legii sănătăţi permitem furnizorului privat să încaseze o diferenţă dintre ceea ce încasează la casa de asigurări şi costul real al serviciului ....oricum pacienţii plăteau la privat, dar privatul era undeva în zona gri inventa tot felul de taxe servicii hoteliere de 1000 de lei pe noapte tocmai pt a acoperii costurile. Deci când discutăm de sintagma că nu beneficiază de transferuri ne referim doar la privați''.
Reprezentanţii pacienţilor susţin că prin această ordonanţă, românul, oricum sărac, va fi condamnat la moarte.
Reprezentanții spitalelor private sunt mulțumiți
Pe de altă parte, reprezentanţii spitalelor private sunt mulţumiţi de modificările care ar putea fi aduse legii sănătăţii.
Reprezentant PALMED: "Se transparentizeaza plăţile...vom putea clar aş aratm pacienţilor unde merg banii''.
Vasile Barbu: "Au rămas fără bani şi vor să ia de la pacienţi.'
Actul normativ se afla în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi ar putea fi aprobat prin ordonanţa de urgenţă.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii, sorina pintea, legea sanatatii,
Dată publicare:
04-04-2019 18:50