Fosta șefă a Agenției de Transplant, plângere la DIICOT. Acuzațiile grave lansate


Ultimul update: Luni 11 Martie 2019 21:25
Data publicarii: Luni 11 Martie 2019 19:05
Categorie: Stiri Sanatate

Acuzaţii grave ies din nou la iveală la Agenţia Naţională de Transplant. În mijlocul lor este doctorul Victor Zota, cel care deşi are o condamnare cu suspendare pentru trafic de organe, a condus ani de zile transplantul din România.

Prin intermediul lui s-ar fi încheiat un contract cu o firmă privată de IT, care administra, contrar legii, Registrul Naţional de Transplant. Fostă şefă a agenţiei a depus o plângere la DIICOT, iar acum a sesizat şi Agenţia Naţională de Integritate şi îl acuză pe Victor Zota că şi-ar fi angajat soţia. Contactat de Ştirile PRO TV, Victor Zota nu a dorit să comenteze acuzaţiile.

Anul trecut, corpul de control al Ministerului Sănătăţii a verificat Agenţia Naţională de Tranplant. În urma raportului, fostă şefă a ANT a făcut o plângere la DIICOT.

Anca Baculea sesiza faptul că Registrul Naţional de Transplant era în subordinea unei firme private de IT şi nimeni din Agenţia Naţională de Transplant nu avea acces la date. Practic, nu s-a ştiut niciodată câte organe au fost prelevate, unde şi cum au fost transplantate, pentru că informaţiile nu erau înregistrate în timp real. Primul contract al firmei de IT cu agenţia a fost încheiat în 2006, atunci când dr. Victor Zota a venit la conducerea ANT. Apoi, până în 2018, a fost reînnoit anual.

Conform Corpului de control al Ministerului, întreaga activitate de transplant a fost coordonată în toţi aceşti ani de o singură persoană, doctorul Victor Zota, şi nu de agenţie, aşa cum ar fi fost normal.

Cum a fost posibil? Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a devenit, printr-un ordin de ministru, coordonator naţional de transplant, iar Victor Zota, angajat al acestui serviciu, a fost desemnat să gestioneze situaţia, contrar legii care spune că Agenţia trebuie să fie unicul coordonator naţional. Practic, Victor Zota primea informaţia privind existenţa donatorului, el contacta spitalele unde se aflau potenţialii pacienţi, tot el decidea când se prelevau organele şi unde mergeau.

Emanuel Ungureanu, deputat USR Comisia de sănătate Camera Deputaților: ''Mai mult decât faptul că el controla distribuţia de organe şi ţinea legătura cu centrele, la momentul în care au venit rapoartele şi s-a încercat îndepărtarea lui, a subminat activitatea de transplant, mai exact a sunat coordonatori din ţară şi le-a spus să nu mai identifice donatori în moarte cerebrală. Practic să oprească activitatea de prelevare.''

O altă sesizare a fost depusă la Agenţia Naţională de Integritate pentru incompatibilitate. Controlul a scos la iveală faptul că Victor Zota încheiase un contract de colaborare chiar cu soţia sa, pe care o plătea cu 3.500 de lei pe lună pentru funcția de coordonator intraspitalicesc în 3 unități sanitare din Capitală. Practic era cea care obținea acordul pentru prelevare de la familiile pacienților aflați în moarte cerebrală.

Contactat telefonic, doctorul Victor Zota nu a vrut să comenteze aceste acuzaţii.

În urmă cu o săptămână, ministrul Sănătăţii a înlocuit-o pe Anca Baculea de la conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant cu doctorul Radu Zamfir. Sorina Pintea spune că vor mai fi şi alte schimbări.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Urmează să definim coordonatorii regionali, să redefinim programul de transplant care până la 1 ianuarie a fost la SABIF şi acum e la ANT, apoi vom vedea ce se va intampla.'' 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Radu Zamfir, supraviețuitor al tragediei din Apuseni, va conduce Agenția de Transplant
Radu Zamfir, supraviețuitor al tragediei din Apuseni, va conduce Agenția de Transplant
VIDEO PROTVPLUS.RO
celule stem
Numărul donatorilor de celule stem din România, extrem de mic. Gestul nostru poate salva vieţi
Activitatea de transplant din România, reorganizată cu fonduri UE. Câți bani sunt alocați
Cadrele medicale revin în țară, atrase de salariile mărite. Cât câștigă un asistent debutant
Drama prin care trec pacienții cu cancer. Tată: „E groaznic când nu ai medicamente”
România va suspenda exporturile de medicamente citostatice şi imunosupresoare
Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormim în timpul zilei. Descoperirea oamenilor de știință
Boala fatală care ar putea afecta 5% din populația țării în următorii ani
Boala fatală care ar putea afecta 5% din populația țării în următorii ani
Reacția Sorinei Pintea după ce a vizitat Spitalul unde bolnavii erau ținuți în cuști
Boală misterioasă, legată de ţigările electronice. Chinurile prin care trec suferinzii
Statistică sumbră. Câți pacienți au murit înainte de vreme din cauza sistemului de sănătate
Soluția găsită de un spital de pediatrie din Capitală pentru a face renovări
Măsurile luate în cazul pacienţilor ţinuţi în cuşti, la Sighetu Marmaţiei