Fosta șefă a Agenției de Transplant, plângere la DIICOT. Acuzațiile grave lansate

×
Codul embed a fost copiat

Acuzaţii grave ies din nou la iveală la Agenţia Naţională de Transplant. În mijlocul lor este doctorul Victor Zota, cel care deşi are o condamnare cu suspendare pentru trafic de organe, a condus ani de zile transplantul din România.

Prin intermediul lui s-ar fi încheiat un contract cu o firmă privată de IT, care administra, contrar legii, Registrul Naţional de Transplant. Fostă şefă a agenţiei a depus o plângere la DIICOT, iar acum a sesizat şi Agenţia Naţională de Integritate şi îl acuză pe Victor Zota că şi-ar fi angajat soţia. Contactat de Ştirile PRO TV, Victor Zota nu a dorit să comenteze acuzaţiile.

Anul trecut, corpul de control al Ministerului Sănătăţii a verificat Agenţia Naţională de Tranplant. În urma raportului, fostă şefă a ANT a făcut o plângere la DIICOT.

Anca Baculea sesiza faptul că Registrul Naţional de Transplant era în subordinea unei firme private de IT şi nimeni din Agenţia Naţională de Transplant nu avea acces la date. Practic, nu s-a ştiut niciodată câte organe au fost prelevate, unde şi cum au fost transplantate, pentru că informaţiile nu erau înregistrate în timp real. Primul contract al firmei de IT cu agenţia a fost încheiat în 2006, atunci când dr. Victor Zota a venit la conducerea ANT. Apoi, până în 2018, a fost reînnoit anual.

Conform Corpului de control al Ministerului, întreaga activitate de transplant a fost coordonată în toţi aceşti ani de o singură persoană, doctorul Victor Zota, şi nu de agenţie, aşa cum ar fi fost normal.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cum a fost posibil? Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a devenit, printr-un ordin de ministru, coordonator naţional de transplant, iar Victor Zota, angajat al acestui serviciu, a fost desemnat să gestioneze situaţia, contrar legii care spune că Agenţia trebuie să fie unicul coordonator naţional. Practic, Victor Zota primea informaţia privind existenţa donatorului, el contacta spitalele unde se aflau potenţialii pacienţi, tot el decidea când se prelevau organele şi unde mergeau.

Emanuel Ungureanu, deputat USR Comisia de sănătate Camera Deputaților: ''Mai mult decât faptul că el controla distribuţia de organe şi ţinea legătura cu centrele, la momentul în care au venit rapoartele şi s-a încercat îndepărtarea lui, a subminat activitatea de transplant, mai exact a sunat coordonatori din ţară şi le-a spus să nu mai identifice donatori în moarte cerebrală. Practic să oprească activitatea de prelevare.''

O altă sesizare a fost depusă la Agenţia Naţională de Integritate pentru incompatibilitate. Controlul a scos la iveală faptul că Victor Zota încheiase un contract de colaborare chiar cu soţia sa, pe care o plătea cu 3.500 de lei pe lună pentru funcția de coordonator intraspitalicesc în 3 unități sanitare din Capitală. Practic era cea care obținea acordul pentru prelevare de la familiile pacienților aflați în moarte cerebrală.

Contactat telefonic, doctorul Victor Zota nu a vrut să comenteze aceste acuzaţii.

În urmă cu o săptămână, ministrul Sănătăţii a înlocuit-o pe Anca Baculea de la conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant cu doctorul Radu Zamfir. Sorina Pintea spune că vor mai fi şi alte schimbări.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Urmează să definim coordonatorii regionali, să redefinim programul de transplant care până la 1 ianuarie a fost la SABIF şi acum e la ANT, apoi vom vedea ce se va intampla.'' 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Radu Zamfir, supraviețuitor al tragediei din Apuseni, va conduce Agenția de Transplant
Radu Zamfir, supraviețuitor al tragediei din Apuseni, va conduce Agenția de Transplant

Unul dintre medicii supraviețuitori ai tragediei din Apuseni, doctorul Radu Zamfir, a fost numit prin ordin al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în funcția de director executiv la Agenția Națională de Transplant.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.