Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer cere Guvernului masuri pentru descurajarea fumatului

Fumat

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABCR) solicita Guvernului sa adopte masuri pentru descurajarea fumatului, in conformitate cu noua directiva europeana privind produsele din tutun.

Federatia critica Ministerul Economiei, pe motiv ca s-ar opune acesteia.

Intr-un comunicat de presa cu titlul "Ministerul Economiei a gasit o metoda de a (si) creste veniturile: incurajarea fumatului in randul tinerilor!", FABCR afirma ca "Guvernul Romaniei, la indemnul Ministerului Economiei, nesocoteste suferinta sutelor de mii de romani ce au afectiuni produse de fumat".

"Cum directiva Comisiei Europene are ca scop descurajarea debutului fumatului si se adreseaza in mai mica masura fumatorilor adulti, este evident de ce domnul ministru (Varujan Vosganian - ministrul Economiei - n.r.) se opune directivei: daca copiii nostri nu vor mai fuma, atunci industria tutunului va ramane fara viitor", sustine FABCR, in comunicatul semnat de presedintele Cezar Irimia.

In acest context, FABCR solicita Executivului sa adopte "masuri care descurajeaza fumatul, reduc cheltuielile cu sanatatea si cresc veniturile bugetare", fiind mentionate accelerarea calendarului de crestere a accizelor, eliminarea acelor produse care ii amagesc pe adolescenti sa incerce primele fumuri, cum ar fi tigarile aromate, inscriptionarea pachetelor cu avertismente cat mai mari si cat mai vizibile si interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

Citește și
fumat
Fumatul imbolnaveste arterele care transporta sangele oxigenat catre inima. Ce spun medicii
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

FABCR precizeaza ca, in perioada 2005 - 2010, Romania a implementat "mai multe masuri care s-au adresat in special fumatorilor: sa-i incurajeze, sa-i ajute, pe alocuri chiar sa-i forteze sa renunte la fumat (vezi cresterea pretului)".

"Iar rezultatele se vad: fumeaza mai putini romani (de la 30,9% fumatori zilnic in 2008, s-a ajuns la 24,3% in 2011), oamenii sunt mai informati despre efectele fumatului, iar mortalitatea prin boli cardiovasculare datorata fumatului este in scadere (de la 28146 decese in 2005 la 26432 decese in 2010).

Mai mult, incasarile la buget din accize s-au dublat: de la 3,1 miliarde lei in 2007 la 7,72 miliarde lei, in 2012. Asadar, calea pe care a ales-o Romania in 2005 - de a aplica recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind combaterea fumatului - a dat roade", mai arata sursa citata.

Intr-un punct de vedere pe acest subiect, Ministerul Economiei precizeaza ca Romania, potrivit Memorandumului privind pozitia sa referitoare la amendarea directivei, sustine masurile de reglementare ale produselor din tutun in masura in care acestea sunt echilibrate, proportionate cu obiectivul urmarit, acela de a imbunatati nivelul de sanatate a populatiei, usor de implementat si duc la o corecta informare a consumatorilor.

"Romania este in favoarea unei reglementari care respecta, in acelasi timp, interesele legitime ale tuturor partilor interesate", subliniaza Ministerul Economiei.

Astfel, arata ministerul, Guvernul nu este de acord, in principal, cu trei aspecte.

Primul este legat de interzicerea tigarilor cu diametrul mai mic de 7,5 mm (slim), avand in vedere ca interzicerea acestei categorii de produse nu asigura reducerea consumului, ci va incuraja consumul de produse de acest tip provenite din contrabanda, generand diminuarea veniturilor la bugetul de stat.

Totodata, Guvernul considera ca masura poate duce la dereglari ale mediului concurential; prin aplicarea unor astfel de masuri, statul ar interveni in activitatea operatorilor economici, favorizand pe unii in detrimentul altora, explica Ministerul Economiei, care precizeaza ca un numar mare de state UE au avut o pozitie similara si, ca urmare, prevederea privind interzicerea tigarilor cu diametrul mai mic de 7,5 mm (slim) a fost eliminata din proiectul de directiva.

In al doilea rand, mai arata Ministerul Economiei, Romania vrea eliminarea sintagmei "mentol" de pe lista aromelor caracteristice, pentru a nu fi afectata aproximativ 20% din piata de tigarete a tarii, cu consecinte negative asupra industriei si a bugetului.

De asemenea, precizeaza Ministerul, Romania propune ca avertismentele de pe fetele principale ale pachetelor cu tigari sa ocupe o suprafata de doar 45%, fata de 75%, cat se propune in directiva.

"In acest sens, Guvernul considera ca introducerea prevederilor referitoare la marirea suprafetei avertismentelor combinate (ilustratie plus text) poate fi interpretata ca o restrangere evidenta a dreptului de a folosi marcile comerciale, ca o expropriere sau anulare a drepturilor de proprietate industriala pre-dobandite ale titularilor", mai spun reprezentantii Ministerului Economiei.

Memorandum-ul cu tema "Pozitia Romaniei referitoare la amendarea Directivei 2001/37/CE privind apropierea actelor cu putere de lege si a actelor administrative ale statelor membre in materie de fabricare, prezentare si vanzare a articolelor din tutun si a produselor similare" a fost aprobat in sedinta de guvern din 29 mai.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Guvernul refuza sa interzica tigarile subtiri sau mentolate. Pretul pus pe sanatatea romanilor
Guvernul refuza sa interzica tigarile subtiri sau mentolate. Pretul pus pe sanatatea romanilor

Banii adunati la buget sunt mai importanti decat sanatatea romanilor. Aceasta idee reiese din memorandumul trimis de tara noastra la Comisia Europeana.

Fumatul imbolnaveste arterele care transporta sangele oxigenat catre inima. Ce spun medicii
Fumatul imbolnaveste arterele care transporta sangele oxigenat catre inima. Ce spun medicii

Fumati si ignorati avertizarile medicilor? Riscati afectarea grava a arterelor care transporta sange oxigenat de la inima catre tesuturi.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.