Experiment Știrile Pro TV: câte bacterii riscăm să luăm când folosim uscătorul de mâini

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 21 Septembrie 2018 19:01
Categorie: Sanatate

Ne spălăm pe mâini, ne uscăm la aparat și ajungem la spital. E un scenariu posibil, dacă uscătoarele de mâini nu sunt curățate.

Medicii britanici au dat semnalul de alarmă, după ce au găsit pe aparate, dar și pe degetele celor care le-au folosit, aceleași bacterii. Au fost făcute teste și detectată această problemă și în localurile noastre.

Unele aparate, care ar trebui să usuce mâinile proaspăt spălate, sunt de fapt foarte murdare și nu fac decât să împrăștie diverse bacterii, care provoacă infecții digestive.

Aparatul ia aer din mediu, îl trece prin filtru şi îl aruncă prin tun pe mâinile ude. Teste rapide de sanitaţie arată dacă uscătorul suflă sau nu, odată cu jetul puternic de aer, o încărcătură microbiană. Iată metoda.

Simona Rotariu, biolog:Ca să nu se contamineze, se deschide doar într-o parte. Se merge pe suprafaţa de interes şi se prelevează. În decurs de câteva secunde, în baza tabelului şi în funcţie de cum se colorează avem o indicaţie a gradului de igienizare. Un uscător de mâini, de inox? Da!”

Cel mai mare risc îl au uscătoarele tip cuvă, în care ajung şi picăturile de pe mâinile clienţilor. Iată ce se întâmplă atunci când nu sunt curăţate des şi eficient.

Echipa Știrile ProTV a mers într-o toaletă dintr-un centru comercial, în apropierea zonei de fast-food. Testul arată că pereţii uscătorului au un grad înalt de contaminare.

Dr. Ștefan Rotaru, medic infecțioase: „În interiorul lor se pot dezvolta diverşi germeni. Mergem, ne spălăm pe mâini, ne uscăm şi să zicem că nişte germeni ajung pe mâinile noastre. Noi suntem la restaurant să mâncăm, deci există o posibilitate să îi şi înghiţim. Şi e o posibilitate de a transmite o boală diareică acută.”

E-coli, salmonella şi shigella sunt trei bacterii pe care le putem prelua pe mâini şi care pot ajunge apoi în sistemul digestiv. Mergem la un local care primeşte zilnic sute de clienţi. Şi aici proba luată de pe uscător, un model care sufla aer de sus, arată că a trecut prea mult timp de la igienizare. Este o contaminare de nivel mediu.

Iată şi cum arată un rezultat acceptabil „la limită". Uscătorul unui bistro de benzinărie a fost curăţat recent, dar în zona pe unde iese fluxul de aer testul se colorează. Şi totuşi, se poate!

Aşadar, nu aparatele sunt problemă, ci riscul ca personalul de curăţenie să nu îşi facă treaba. Există două soluţii mult mai sigure, ambele mai costisitoare: şervete de hârtie, de unică folosinţă, sau asemenea prosoape textile, care sunt trimise la spălătorie şi curăţate la 90 de grade, temperatura care distruge bacteriile. În lipsa acestora, soluţia de preferat este cea clasică: scuturat mâinile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Alertă în județul Mureș. S-au înregistrat peste 60 de cazuri de hepatita A
Alertă în județul Mureș. S-au înregistrat peste 60 de cazuri de hepatita A
VIDEO PROTVPLUS.RO
Spital 1
Coșmarul prin care trec în spital 30 de copii bolnavi de cancer. Cum îi puteți ajuta
Un bărbat de 42 de ani salvează cinci vieți după moarte
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare
A început livrarea primului lot de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă. Mesajul transmis de Raed Arafat
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate
Actorii Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște, spectacol caritabil pentru spital
Eveniment caritabil pentru primul spital de oncologie pediatrică. Gestul lui Mihai Șora
Aerul poluat omoară de 10 ori mai mulți români decât accidentele. Ce fac autoritățile
Clinici specializate în a doua opinie medicală, în România: ”I-a prelungit viața cu 7 ani”
Maternitățile din Capitală ar putea fi închise pe rând pentru renovare. De ce ar fi inutile lucrările