Experiment Știrile Pro TV: câte bacterii riscăm să luăm când folosim uscătorul de mâini

Ultimul update: Vineri 21 Septembrie 2018 20:45
Data publicarii: Vineri 21 Septembrie 2018 19:01
Categorie: Sanatate

Ne spălăm pe mâini, ne uscăm la aparat și ajungem la spital. E un scenariu posibil, dacă uscătoarele de mâini nu sunt curățate.

Medicii britanici au dat semnalul de alarmă, după ce au găsit pe aparate, dar și pe degetele celor care le-au folosit, aceleași bacterii. Au fost făcute teste și detectată această problemă și în localurile noastre.

Unele aparate, care ar trebui să usuce mâinile proaspăt spălate, sunt de fapt foarte murdare și nu fac decât să împrăștie diverse bacterii, care provoacă infecții digestive.

Aparatul ia aer din mediu, îl trece prin filtru şi îl aruncă prin tun pe mâinile ude. Teste rapide de sanitaţie arată dacă uscătorul suflă sau nu, odată cu jetul puternic de aer, o încărcătură microbiană. Iată metoda.

Simona Rotariu, biolog:Ca să nu se contamineze, se deschide doar într-o parte. Se merge pe suprafaţa de interes şi se prelevează. În decurs de câteva secunde, în baza tabelului şi în funcţie de cum se colorează avem o indicaţie a gradului de igienizare. Un uscător de mâini, de inox? Da!”

Cel mai mare risc îl au uscătoarele tip cuvă, în care ajung şi picăturile de pe mâinile clienţilor. Iată ce se întâmplă atunci când nu sunt curăţate des şi eficient.

Echipa Știrile ProTV a mers într-o toaletă dintr-un centru comercial, în apropierea zonei de fast-food. Testul arată că pereţii uscătorului au un grad înalt de contaminare.

Dr. Ștefan Rotaru, medic infecțioase: „În interiorul lor se pot dezvolta diverşi germeni. Mergem, ne spălăm pe mâini, ne uscăm şi să zicem că nişte germeni ajung pe mâinile noastre. Noi suntem la restaurant să mâncăm, deci există o posibilitate să îi şi înghiţim. Şi e o posibilitate de a transmite o boală diareică acută.”

E-coli, salmonella şi shigella sunt trei bacterii pe care le putem prelua pe mâini şi care pot ajunge apoi în sistemul digestiv. Mergem la un local care primeşte zilnic sute de clienţi. Şi aici proba luată de pe uscător, un model care sufla aer de sus, arată că a trecut prea mult timp de la igienizare. Este o contaminare de nivel mediu.

Iată şi cum arată un rezultat acceptabil „la limită". Uscătorul unui bistro de benzinărie a fost curăţat recent, dar în zona pe unde iese fluxul de aer testul se colorează. Şi totuşi, se poate!

Aşadar, nu aparatele sunt problemă, ci riscul ca personalul de curăţenie să nu îşi facă treaba. Există două soluţii mult mai sigure, ambele mai costisitoare: şervete de hârtie, de unică folosinţă, sau asemenea prosoape textile, care sunt trimise la spălătorie şi curăţate la 90 de grade, temperatura care distruge bacteriile. În lipsa acestora, soluţia de preferat este cea clasică: scuturat mâinile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Alertă în județul Mureș. S-au înregistrat peste 60 de cazuri de hepatita A
Alertă în județul Mureș. S-au înregistrat peste 60 de cazuri de hepatita A
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital
Rezultatele primului control la spitalul privat în care a murit un copil după o operaţie de rutină
PNL a adoptat o declaraţie-angajament. Cere suspendarea modificărilor legilor justiţiei
Operații gratuite pentru reconstruirea sânilor, la mai multe spitale din țară. Ce trebuie să facă pacientele
63% din populația României nu face mișcare. Efectele sunt foarte grave
O formă misterioasă de paralizie afectează copiii din SUA
Rectificare bugetară cu scandal. Spitalele rămân fără bani, pentru că nu i-au cheltuit
cancer
„În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale”. Aliat pentru lupta femeilor cu cancerul
Testarea BRCA: Cine și când trebuie să o facă, ce rezultate poate avea. Povestea Amaliei Enache
A salvat 4 vieți după moarte. Soțul a fost de acord să îi doneze organele
Un bărbat din Arad, o nouă șansă la viață. Al patrulea transplant de inimă din România
Bolnavii care au nevoie de îngrijire la domiciliu, lăsaţi în voia sorţii. Autoritățile nu au nicio soluție
Anunțul făcut de ministrul Sănătății cu privire la neregulile de la Spitalul Universitar din Capitală