Experiment revolutionar in Romania. Metoda prin care 40 de barbati cu probleme de greutate pot scapa de diabetul de tip II

29-09-2014 18:19


In urmatorii doi ani, in Romania, se va realiza primul studiu national menit sa demonstreze ca operatiile de micsorare a stomacului pot vindeca diabetul de tip II.

Cercetarea va fi facuta pe 40 de voluntari, barbati. Jumatate dintre ei vor fi supusi unei interventii chirurgicale, ceilalti unei diete si, in plus, vor lua medicamente.

Stefan are 43 de ani, iar cand se urca pe cantar acul indica 130 de kilograme. Are si diabet zaharat de mai bine de un an.

Marius este cu an mai tanar si are 120 de kilograme. Si lui diabetul de tip II ii da de furca, tot de un an.

Ce au in comun: dincolo de faptul ca sunt niste barbati cu "greutate", ei  lucreaza ca programatori si participa voluntar la acest studiu clinic.

"Nu pot fi castigator intr-un razboi cu mine insumi. Tinta mea e sa ajung la 90 de kilograme", spune Stefan.

"Port cu mine in fiecare zi greutatea unui sac de ciment. Daca voi fi selectionat pentru acest tip de operatie, n-are ce sa-mi strice", marturiseste Marius.

Cei doi vor face parte dintr-un lot de 40 de pacienti. 20 dintre barbati vor fi operati iar, in paralel, alti 20 vor tine o dieta stricta asociata cu medicatie antidiabetica.

Studiul se va intinde pe 2 ani si vrea sa demonstreze ca in cazul pacientilor operati diabetul ar putea disparea.

In acest sudiu se pot inscrie barbati care au intre 30-50 ani, sufera de obezitate morbida si diabet zaharat tip II. Operatia de micsorare a stomacului se foloseste din ce in ce mai mult in Europa si America ca strategie de corectare a afectiunilor asociate obezitatii. La noi insa e vazuta ca o operatie estetica, care duce la slabit, pentru care pacientii trebuie sa plateasca 6500 de euro.

Inscrierile in acest studiu se pot face pe http://ponderas.ro/studiu-clinic/ sau la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucuresti – persoana de contact Dr. Simona Carniciu (cassimona@yahoo.com).

VIDEO PROTVPLUS.RO