Etapa a II-a de vaccinare a debutat cu probleme. „Doresc foarte mult să se termine pandemia”

18-01-2021 20:03


Luni a început vaccinarea românilor din etapă a 2-a. Zeci de mii de oameni şi-au aşteptat rândul la imunizare în centre din toată ţara. În unele locuri înghesuiţi, în altele în frig.

Platforma electronică a cedat din nou, iar medicii au notat datele celor vaccinaţi în registre şi le-au dat adeverinţe scrise de mână. În ciuda problemelor, autorităţile spun că toţi cei programaţi pentru luni şi-au primit dozele.

În Bucureşti, la Institutul Marius Nasta coada s-a întins pe mai multe etaje. Au fost întârzieri pentru că platforma informatică nu a funcţionat cum trebuie.

Andreea Ioanes, medic coordonator: „Motivul pentru care au aşteptat oamenii a fost unul logistic, n-au mers calculatoarele ca să ni se activeze butonul pentru recepţia dozelor trimise fizic deja.”

Întârzieri au fost şi la spitalul Alexandru Obregia, unde medicii au fost nevoiţi să scrie de mână în registre datele fiecărui pacient.

Raluca Barbu, coordonator centru vaccinare Spitalul Obregia: „O eroare de citire a datelor de pe buletin. Nu se puteau citi aceste date personale.”

La fel s-a întâmplat şi la centrul de vaccinare amenajat într-o sală de sport din Botoşani.

O doamnă a decis să se vaccineze după ce şi-a pierdut băiatul. Tânărul s-a îmbolnăvit de Covid în spitalul unde era internat în urma unui transplant de rinichi.

Pacienţii vaccinaţi la primele ore în Galaţi au primit biletele de mână în loc de adeverinţe de vaccinare.

Dr. Iuliana Grigoraș, medic, centru de vaccinare: „Deocamdată nu suntem conectaţi la platformă să le putem elibera acea dovadă electronică. Sperăm să se rezolve să le dăm acea dovadă electronică.”

La Institutul Matei Balş din Bucureşti, centrul de vaccinare este amenajat în containare modulare. Uneori coada ajunge până în curte.

Reporter: În momentul în care aţi decis să vă vaccinaţi care au fost argumentele pe care le-ait luat în calcul?
Femeie: Doresc foarte mult să se termine pandemia! Nu mai suport masca, eu port ochelari de distanţă, nu pot să-i port. Ochelarii sunt în geantă, eu un disconfort, risc să-mi pierd vederea. În plus trebuie să plec în State în 3 luni.

Primul profesor vaccinat la Iaşi este Silviu Iordache, profesor de geografie.

Siliviu Iordache, profesor: „Am 2 clase de a 12 şi îmi doresc foarte mult să ne întoarcem la orele fata în faţă, rapelul meu va fi pe 8 februarie, deci pe 9 februarie voi merge la ore vaccinat, în felul acesta doresc să protejez elevii, familia lor şi familia mea.”

La Spitalul Căi Ferate din Timişoara toate locurile sunt ocupate săptămâna aceasta.

Adela Filipescu, purtător de cuvânt Spitalul CF Timisora: „Programările sunt la capacitate maximă toată săptămâna. Avem o capacitatea de 180 de locuri pe zi, 7 zile din 7.”

În Alba Iulia peste 3600 de oameni s-au programat până acum. În sala de sport a Universităţii cele 4 puncte de vaccinare sunt ocupate până pe 23 ianuarie.

Iar la Sibiu centrul de vaccinare a fost organizat într-un salon de nunţi.

„M-am hotărât pentru că mi-e foarte frică. Când mă duceam la magazin la cumpărături, oricât aş fi vrut să ţin distanţa, în spatele meu erau foarte apropiaţi”, spune o femeie.

Situaţia este similară în toate celelalte judeţe. Multe centre de vaccinare n-au fost deschise pentru că nu sunt suficiente doze. Luni a sosit un transport cu doar 87.000 în loc de 150 de mii, cât ar fi trebuit. Pfizer a anunţat că încetineşte temporar livrarea în Europa pentru că îşi reorganizează linia de producţie.


VIDEO PROTVPLUS.RO