Ce spun medicii despre planul lui Dragnea cu vitamina D pentru copii


Ultimul update: Luni 04 Februarie 2019 19:44
Data publicarii: Luni 04 Februarie 2019 19:00
Categorie: Stiri Sanatate

Specialiştii în medicină sunt surprinşi de propunerea liderului PSD, care vrea să taie din buget bani de la serviciile secrete pentru vitamina D.

Liviu Dragnea susţine că alocarea ei gratuită poate fi considerată tot un program de siguranţa naţională. Doctorii spun că vitamina D este importantă, însă ar fi bine să fie acordată numai celor care au neapărat nevoie de ea. În plus, ea poate fi luată deja gratuit de la farmacie, cu reţetă.

Liviu Dragnea:Vreau ca o sumă rezonabilă, dar important, din bugetul unor servicii secrete să fie mutată la Sănătate pentru nişte programe care sunt vitale în România, în special pentru copii, milioane de copii din România. Un program de alocare gratuită de vitamina D, care este o vitamină extrem de importantă pentru un om, poate fi considerat tot program de siguranţa naţională."

Este declaraţia care a stârnit controverse în lumea medicală. Într-adevăr, vitamina D este necesară, spun medicii, în special pentru copiii care sunt hrăniţi exclusiv cu lapte matern, pentru a nu ajunge la rahitism. Stimulează absorbirea calciului şi îl stabilizează în oase şi muşchi, iar soarele şi laptele nu sunt mereu suficiente.

În cadrul programului naţional care există deja, se recomandă administrarea zilnic până la vârsta de un an şi jumătate. Medicii atrag atenţia că dozajul este extrem de important.

Mihai Craiu, medic pediatru: „Doza o stabileşte medicul în funcţie de nevoile individuale ale copilului. Nu se dă la toţi, indiferent cum, şi părintele poate să îşi ia singur de la farmacie, ci trebuie să discute cu medicul de familie. Dacă un copil primeşte mult prea mult vitamina D şi mult timp pot apărea efectele adverse ale hipercalcemiei şi acestea sunt sevedere, mai mari decât cele ale deficienței de vitamina D.”

Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă tratamentul în masă. Iar opoziţia critică ideea unui nou program naţional, atât timp cât vitamina D poate fi prescrisa gratuit şi acum.

Florin Stamatian, deputat PNL, medic: „Astăzi, în România, aceste tratamente sunt susţinute fie de programe de min sănătăţii, fie de casă de asig de sănătate. Sunt gratuite. A prevedea prin bugetul statului gratuitate la vitamina D este deja foarte departe.”

Adrian Wiener, senator USR, medic: „Ne aflăm în faţa unui alt mesaj populist care nu are nicio legătură cu actualitatea politică românească, vitamina D se poate prescrie gratuit. Problema nu este asta, problema sunt campaniile de informare, sunt între 400 şi 600 de localităţi în România care nu au deloc medic de familie, este vorba de accesibilitatea la serrviciile primare, este vorba de multe alte lucruri care trebuiesc făcute, nu declaraţii pompoase.”

Şi totuşi, Ministerul Sănătăţii are în plan să demareze un asemenea de program.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „S-a pornit de la faptul că există posibilitate că aproape 65% din populaţia România să aibă un nivel inadecvat de vitamina D, fie deficit şi insuficiență. Programul va finanţa atât investigaţia, cât şi medicaţia necesară.”

O astfel de sticluţă costă doar 7 lei şi ajunge şi jumătate de an pentru un copil. În alte ţări, vitamina D este recomandată în special copiilor care nu beneficiază perioade lungi de soare, cum sunt cei din zonele arctice sau celor cu un pigment mai închis al pielii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

De ce trebuie sa va feriti de soare daca sunteti predispusi alergiilor. Legatura dintre vitamina D si uscarea pielii
De ce este importanta vitamina D pe timpul iernii. 90% dintre romani au carente in aceasta privinta
Deficitul de vitamina D poate agrava problemele dentare. Cum sa va mentineti dintii sanatosi in sezonul rece
VIDEO PROTVPLUS.RO