Dr. Gheorghiţă: În momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare
Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, sâmbătă, că, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare.
"Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general", a declarat Gheorghiţă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", potrivit Agerpres.
El a adăugat că nu este nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de vaccinare.
"Este important istoricul medical al fiecărei persoane, de aceea este important rolul medicului de familie şi, din punct de vedere al investigaţiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ţinând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea", a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Cu privire la reacţiile adverse ale vaccinului, medicul militar a precizat că acestea sunt de intensitate uşoară-medie.
"Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment. Sunt reacţii adverse locale cele mai frecvente - durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. Şi pot să fie înregistrate adverse generale - febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri (...) de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin", a explicat şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns, sâmbătă dimineaţă, la Institutul "Cantacuzino" din Capitală.
Sursa: Agerpres
Etichete: romania, coronavirus, pandemie, vaccin covid-19,
Dată publicare:
26-12-2020 09:31