Doi tineri, salvaţi de la moarte de familia unei femei în stare gravă. "Eram disperat, plângeam"
Doi tineri de 37 şi 33 de ani cu grave afecţiuni renale au acum şansa la o viaţă normală, după ce au beneficiat de câte un transplant de rinichi.
Medicii din Iaşi au reuşit să facă o prelevare de organe, datorită gestului generos al familiei unei paciente de 44 de ani, intrată în moarte cerebrală. Rudele şi-au dat acordul pentru donare. Doctorii spun însă că pe liste aşteaptă alte sute de pacienţi şi că procesul în România decurge foarte anevoios.
Constantin, din judeţul Botoşani, are 37 de ani şi este unul din cei doi tineri salvat acum prin transplant renal.
De mai bine de 6 ani făcea dializa de trei ori pe săptămână. Aflat pe lista de aşteptare, a trecut de patru ori prin emoţiile testelor de compatibilitate. Abia a cincea oară a primit răspunsul cel bun, şi în sfârşit, spune că poate lua viaţa de la capăt.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Constantin Bezede, pacient: "Foarte greu a fost pentru mine. Nu ştiam ce e cu mine, eram disperat, plângeam. Eu nu ştiam ce înseamnă dializa, mă gândeam numai la moarte. Nu mi-am pierdut curajul, mai veneam şi încă de cinci ori. Acesta, al cincilea telefon pe care l-am primit, am zis că merg să fac nişte analize şi plec înapoi".
Al doilea rinichi a ajuns la un tânăr de 33 de ani din Iaşi.
Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iaşi: "Numărul de transplant de la donator cadaveric este scăzut, poate mai scăzut din alte zone al României. Există un suport al bisericii pentru donare şi suport al societăţii".
Pacienţii vor sta încă două săptămâni în spital, pentru recuperare, iar medicii spun că intervenţiile chirurgicale au decurs foarte bine.
Constantin Bezede, pacient: "Aş vrea să îi mulțumesc familiei care a donat organele, au pierdut un membru şi este foarte dureros, dar în schimb au câştigat alţi membri. Dacă nu s-ar dona organele, nu ştiu, suntem foarte mulţi pacienţi care aşteaptă şi asta este o şansă".
De la începutul anului, la Iaşi au fost făcute doar 6 intervenţii de transplant de la donatori cadaverici.