Doar 40.000 de femei si-au facut gratuit testul Papanicolau, in cadrul programului de la Sanatate
Din nestiinta sau din lipsa de interes, Programul national de depistare a cancerului de col uterin a inceput timid. In trei luni, doar 40.000 de femei si-au facut gratuit testul Babes Papanicolau.
Asta desi statul este de acord sa plateasca aceasta analiza pentru 6 milioane de romance.
Ministrul Sanatatii le indeamna sa mearga la medicii de familie, care le vor trimite la o clinica specializata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
52 de femei erau programate pentru testul Babes Papanicolau la un cabinet medical de langa Bucuresti. Un caz rar devreme ce mai putin de 20 la suta dintre cei 11.000 de medici de familie din toata tara isi trimit pacientele la analize. Iar procentul doctorilor care le spun femeilor ca acest test e suportat de stat e si mai mic.
Investigatia este importanta pentru ca femeile pot afla din timp ce probleme au si cum le pot trata. Mai ales ca anual in Romania 3.400 de femei afla ca au cancer de col uterin. Sase dintre ele pierd zilnic lupta cu aceasta boala. Adica, de 4 ori mai multe decat in restul Europei.
Roxana Dragu, medic ginecolog Spitalul Judetean Ilfov: "In octombrie, am gasit 10 rezultate pozitive, iar in noiembrie, 15. Au venit femei care n-au fost si de 10 ani la ginecolog".
Raed Arafat, ministrul Sanatatii: "Femeile sunt receptive si vor sa participe chiar daca prezenta medicilor de famile este inca redusa. Incercam sa vedem din ce cauze".
Medicii de familie au transmis ca reticenta lor vine din faptul ca nu stiu cum functioneaza programul. Desi rolul lor e simplu: dau pacientei un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise, unde sa isi faca programarea.
In primele 3 luni de la debutul programului, 40.000 de femei au fost testate gratuit. Jumatate dintre testari s-au facut in vestul, sud-vestul si nord -vestul tarii.
In situatia in care numarul medicilor de familie implicati in program nu va creste, de anul viitor cei din Ministerul Sanatatii spun ca vor da posibilitatea femeilor sa isi aleaga un alt doctor pentru a putea participa la acest program.