O noua reforma in sanatate. Pacientii vor sta pe listele de asteptare pana la sase luni, ca sa intre la medicul specialist
Sa ne rugam sa nu ne imbolnavim, pentru ca noul pachet de baza din sanatate ii pune pe asigurati sa astepte sase luni pana vor fi consultati de un medic specialist.
Aproximativ un milion de romani, care pana acum se tratau in spitale, vor fi nevoiti sa mearga la policlinici. Decizia ii apartine Ministerului Sanatatii si va avea ca efect liste interminabile de asteptare pentru pacienti.
Ca sa reduca presiunea si costurile din spitale, Ministerul Sanatatii vrea ca romanii sa-si vada de sanatate in ambulatoriu.
Asa ca, in baza biletului de trimitere de la medicul de familie, bolnavul va ocoli pentru inceput spitalul si se va opri la cabinetele medicilor din policlinici.
Acolo, pentru fiecare boala noua, pacientul primeste o consultatie de cel mult 20 de minute, in care se pune diagnosticul si alte doua consultatii scurte pentru supravegherea afectiunii.
Bolnavii cu suferinte cronice vor fi consultati maximum 20 de minute, o data la 3 luni. Iar cei cu multiple suferinte cronice vor fi evaluati 40 de minute de o echipa de doctori.
Exceptand urgentele, la policlinica totul se va face in baza unor liste de asteptare.
Cosmin Alexandrescu, medic specialist: "In cel mai fericit caz, un pacient poata sta o saptamana sa-i vina randul la doctor, iar in cel mai rau, 6 luni. Ministrul Sanatatii nu stie pentru ce boli asiguratii vor astepta jumatate de an pentru un consult, timp in care afectiunea se poate agrava".
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: "Pentru ce afectiuni stam pe lista de asteptare? S-a notat, va dam raspunsul intr-o sapatamana".
Ca sa poata prelua din spitale un milion de cazuri, personalul medical din policlinici va lucra in doua ture, inclusiv in zilele de sarbatoare.
In ambulatoriu vor putea fi efectuate158 de proceduri medicale, de la examinarea fundului de ochi, pana la colonoscopii sau anumite biopsii.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, ministerul sanatatii, sanatate, consultari, liste de așteptare,
Dată publicare:
18-01-2014 18:55