De ce sunt periculoase inelele şi cerceii în timpul pandemiei. Avertismentul medicilor
Inele, verighetă, cercei - sunt bijuterii care împiedică igenizarea corectă. Practic, nu puteți să vă spălați bine pe mâini, dacă mențineți în acest timp verigheta pe deget.
Iar dacă aveți bijuterii mulți-fațetate, igiena e imposibil de efectuat.
Cât privește ceasul - ori renunțați la el în această perioadă, ori îl spălați cu apă și săpun când veniți acasă. Și pentru cercei e valabilă aceeași regulă.
Prof.dr. Sorin Țiplica, șef secție dermatologie Spitalul Colentina: "E bine să nu le purtăm pentru a avea acces la tegument. Nu e bine să rămână detergent sub inel, sub o verighetă, pentru că acolo se poate acumula un efect agresiv asupra tegumentului și acolo o să apară o eczemă, să nu avem obiecte de podoabă. În principiu se recomandă 30 de secunde să avem contact la spumă de la săpun și de la detergent. Pentru a fi siguri de un efect virucid, e un interval recomadnat de producătorii de antiseptice - detergent sau săpun".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În tot acest timp, mâinile trebuie să fie acoperite de spumă și este important să insistăm atunci când curățăm spațiile dintre degete, dar și zona unde unghia se termină și începe pielea. Sunt locuri în care se adună microorganismele în mod normal.
De aceeași grijă are nevoie și fața, care trebuie spălată cu apă și săpun sau cu apă și gel de dus, mai puțin agresiv. Trebuie să igienizăm interiorul urechilor, dar și pielea din spatele acestora.
În plus, trebuie să avem mare grijă la zona de sub bărbie, la pliurile ochilor și ale nasului. În această perioadă, indicat este să evităm să purtăm cercei. În caz contrar, în momentul în care ajungem acasă, bijuteriile trebuie spălate cu apă și săpun. La fel se procedează și cu ceasul.
Luminița Marinescu medic primar dermatolog: ”Când am ajuns în casă efectuăm spălare corectă a mâinilor și fetei și nasului, a urechilor, dar persoanele care au dermatită atopică, ecxemă cronică sau psoriasis, deci au mai ușor risc de a face iritații, trebuie să înlocuiască stratul superficial al pielii cu o cremă hidratantă".
Cremele hidratante se folosesc de două ori pe zi, când suntem acasă, după ce ne spălăm fața și mâinile. Este important ca pielea să nu sufere fisuri, prin uscare excesivă, pentru că în acestea intră ușor alergenii din mediu. De asemenea, pot apărea infecții bacteriene. Se poate ajunge inclusiv la pusee de herpes, în cazul purtătorilor de virus herpetic.
Prof.dr. Sorin Țiplica: "O agresiune a tegumentului poate să declanșeze pusee la nivelul feței, virusul herpetic e localizat în ganglionii paravertebrali, este în corpul nostru , el e trimis la nivel tegumentar din când în când și este activat, este redeșteptat de stimuli iritanți, de traume mecanice".
Coronavirusul are o membrană, care este atacată de apă și săpun, de alcool cu o concentrație de 70%, de clor și de apă oxigenată.
Potrivit specialiștilor, săpunul interacționează cu această membrană, ridică virusul de pe piele, care este apoi eliminat de apă.
Soluțiile cu alcool cu o concentrație de 70% intră în peretele virusului și îi distrug informația genetică. Astfel, virusul nu se mai poate multiplica în celulele umane.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, virusi, specialisti, bijuterii, microbi,
Dată publicare:
02-05-2020 09:12