Cum este posibil ca injectiile cu interferon fals sa ajunga in farmacii. Declaratiile bolnavilor
Politistii au deschis un dosar penal, dupa ce mai multi bolnavi de hepatita au primit in loc de interferon - glocoza cu apa. Fapta este deosebit de grava si le-a pus oamenilor viata in pericol, pentru ca medicamentul este vital.
In lipsa lui pot ajunge la complicatii, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Dosarul interferonului contrafacut vizeaza infractiuni de spalare de bani, evaziune fiscala si punerea in circulatie a unor produse false.
In timp ce procurorii cauta vinovatii, pacientii se intreaba cu spaima daca medicamentele pe care le-au cumparat cu 1.000 de lei bucata sunt originale sau nu.
Seringile care in loc de interferon contineau apa si glucoza ajunse in atentia procurorilor au fost gasite in doua farmacii din Pitesti si una din judetul Ialomita, potrivit unor surse din ancheta. Intre timp, unii bolnavi au aflat socati de la televizor ca si-au administrat apa si glucoza, in loc de serul vital pentru ei, interferonul.
"Dupa ce am vazut scandalul m-am uitat peste ambalaje si mi am dat seama ca am fost unul dintre pacientii care s-au tratat cu apa si glucoza. Vreau ca nedreptatea aceasta sa se opreasca aici si cineva sa rapunda pentru acest act care mie imi pune in pericol raspunsul la tratament" - povestete o bolnava de hepatita B.
Nelinistea s-a transferat si in farmacii. In urma scandalului, oamenii cer asigurari ca interferonul primit nu este contrafacut.
Contrafacerea interferonului a fost facuta cu mare atentie, spun autoritatile. Cutiile suspecte au pana si codurile copiate din 3 loturi originale, care acum urmeaza sa fie retrase de pe piata. Una singura costa 1000 de lei si este decontata de CNAS.
La prima vedere, diferenta dintre fals si medicamentul original Pegasys pare ca nu exista. Semnele apar dupa deschiderea cutiei: la varianta contrafacuta seringa este din plastic, cu un capacel pentru ac negru si piston alb, iar la produsul Pegasys original, substanta se afla intr-o seringa de sticla, cu capacel gri si piston rosu.
Si mai grav este ca aceste falsuri criminale nu au fost distribuite prin internet, ci prin farmacii, sub ochii autoritatilor care n-au avut habar ca bolnavii au fost pusi in pericol.
Piata medicamentelor contrafacute depaseste in Romania 100 de milioane de euro, pe an. In principal vorbim despre modificari ale compozitiei, in cazul pastilelor pentru potenta, colesterol, intreruperea sarcinii sau hormoni de crestere, care ne pun viata in pericol. Sa nu uitam ca in urma cu 2 ani s-au descoperit fiole pentru stimulare ovariana care aveau in ele metale grele, praf de caramida, pesticide sau otrava de sobolani.
De cele mai multe ori, produsele cu probleme provin din China, India, Taiwan sau Pakistan si ajung la noi prin intermediari din Ucraina si Republica Moldova.
UPDATE Corespondentul StirileProTV Cristina Jurca a primit pe mail imagini de la un pacient care a primit interferon contrafacut de la farmacie.