Criza sanitară continuă, în România. Unde se află noile puncte critice
Deși se vorbește despre relaxare ori despre repornirea economiei, despre măsuri și planuri, criza sanitară se simte cel puțin la fel de apăsator ca în ultimele săptămâni.
Aproape de vârful estimat al epidemiei COVID-19 în România, sunt 527 morți, iar numărul de infectări a trecut de 10.000 - cu 386 de noi cazuri în ultimele 24 de ore.
Apar zilnic noi puncte critice, precum spitalul Județean din Botoșani ori Municipalul din Pașcani, unde zece pacienți cu afecțiuni grave, internați în secția de îngrijiri paliative, au fost confirmați cu SARS-COV2. La fel, opt cadre medicale.
Pacienții au fost aduși, miercuri seară, de mai multe echipaje SMURD la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Focarul de pe secția de paliative de la Spitalul Municipal Pașcani a prins contur după ce, luni, însuși șeful de clinică a fost diagnosticat cu COVID-19 și internat la Iași. E cel de-al optulea cadru medical de aici care a luat noul coronavirus.
Totul a început în urmă cu două săptămâni, când în spital a fost îngrijit un bolnav de COVID-19, decedat ulterior la Iași. Direcția de Sănătate Publică i-a testat pe toți cei 48 de pacienți de pe secție, iar zece dintre ei au virusul.
De asemenea, au fost testate alte 36 de cadre medicale. Momentan au venit doar patru rezultate, toate negative.
Conform medicilor, toți pacienții transferați la Iași sunt asimptomatici. Au între 61 și 85 de ani, iar starea lor este vulnerabilă din cauza afecțiunilor de care suferă: cei mai mulți au cancer.
Apar noi puncte critice pe hartă. La spitalul Județean din Botoșani, în jur de 200 de cadre medicale au fost confirmate pozitiv. La fel, 50 de pacienți. Virusul a ajuns și într-o unitate militară din Arad. Zece soldați s-au îmbolnăvit.
În Spitalul de Urgență din Botoșani, peste 160 de angajați - medici, asistenți, dar și angajați de la departamentul administrativ - sunt confirmați cu COVID-19. Este ultimul focar major de coronavirus apărut în unitățile medicale din România.
Tot acolo, mai bine de 50 de pacienți s-au infectat și ei.
Situația este atât de gravă, încât prefectul se gândește că și aici soluția este schimbarea conducerii cu una militară.
În spital boala a fost adusă de o tânăra de 27 de ani - cu diabet - care, ulterior, a fost ucisă de noul virus, iar la răspândirea infecției au contribuit un medic din spital.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani: „El, la rândul lui, a intrat în contact cu alte persoane. Deși a intrat în contact cu respectivă tânără, s-a prezentat la serviciu și a făcut consultații în continuare”.
În spitalul din Botoșani a existat și un al doilea medic care a făcut rău. Infectat și el cu noul virus, a părăsit salonul unde fusese internat și s-a plimbat prin clădire fără echipament de protecție. Doctorii sunt cercetați acum de poliție.
Delia Nenișcu, purtător de uvânt al IPJ Botoșani: „Au fost deschise dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor”.
Situația rămâne gravă și într-un cămin privat pentru persoane vârstnice din Galați. De la izbucnirea focarului de aici, acum trei săptămâni, 20 dintre bătrânii internați au fost uciși de noul virus. Alți 70 sunt bolnavi.
Și tot în Galați mai sunt 20 de bunici confirmați cu COVID-19 într-un cămin al primăriei. Oamenii au început să moară și aici.
Lilian Iordăchescu, purtător de cuvând al DSP Galați: „La Căminul Sf. Ilie, de ieri până azi s-au mai înregistrat două decese, iar la căminul Sf. Spiridon, ieri s-a înregistrat un deces din rândul beneficiarilor”.
Noul virus a ajuns și în unitățile militare. La un batalion din Arad, virusul COVID-19 a fost confirmat la 10 militari. Unii dintre ei urmau să plece în misiune în Afganistan.
Căpitan Paul Crăciun, Batalionul 191 Arad: „Nouă dintre aceștia au fost internați în spital, iar unul este carantinat la domiciliu”.
Alertă din cauza noului virus a fost și în Mureș. Un pacient confirmat cu boala a evadat din spital și, împreună cu fratele lui, care trebuia să stea în izolare, a plecat la plimbare cu mașină.
Emilia Fărcaș, reprezentant al Poliției Mureș: „A părăsit incinta spitalului în care se afla internat, fără aprobarea cadrelor medicale. Polițiștii au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor”.
La terapie intensivă, în România, peste 280 de români se luptă cu infecția.