Criză gravă de medici şi locuri la ATI. "Va începe triajul morţii"

Ultima actualizare: 20-10-2020 19:37

„Înainte să se îndoiască de gravitatea bolii, oamenii ar trebui să se gândească la pacienţii care se chinuie să respire, într-un pat de terapie intensivă''.

Este apelul disperat al medicilor copleşiţi de dramele pe care le văd zilnic. În acest moment, 768 de români sunt conectaţi la aparate, cea mai mare cifră de la începutul pandemiei. Situaţia capătă accente dramatice, peste tot în ţară. Este nevoie de paturi, dar şi de medici.

În Capitală, inclusiv Spitalele Floreasca, Sfântul Ioan şi Malaxa au fost desemnate suport Covid pentru ATI. Se eliberează însă locuri şi în alte unităţi sanitare.

Ploieşti, unitatea de primiri urgente a spitalului judeţean. 8 pacienţi cu SARS COV-2 sunt conectaţi la oxigen şi monitorizaţi în permanenţă de medici. Pentru ei n-au mai fost paturi în secţia de terapie intensivă. În încercarea de a-i salva, doctorii îi tratează direct la unitatea de primiri urgenţe.

Andrei Ilinca, directorul medical al Spitalului Judeţean Ploieşti: „Am găsit o soluţie alternativă, din fericire, capacitatea de ventilare a UPU încă nu a fost depăşită".

Abia astăzi s-a dat în funcţiune unitatea mobilă de terapie intensivă aflată în curtea spitalului, iar cei 8 bolnavi vor putea fi mutaţi acolo. Rămâne însă nerezolvată lipsa de personal specializat. Mai este nevoie de 7 doctori la ATI.

Andrei Ilinca, directorul medical al Spitalului Judeţean Ploieşti: „Operaționalizarea unităţii s-a făcut cu ajutorul a 4 medici rezidenţi, detaşaţi de la alte centre, a căror detaşare expiră în 1 noiembrie dar sperăm să se găsească o soluţie de prelungire''.

La Timișoara, bolnavii sunt externați cu oxigen la domiciliu

Situaţii la limită întâlnim în toată ţara.

Andreea Neculau, directorul DSP Brașov: „Dacă nu există un pat liber, persoanei respective i se caută în alte judeţe. Nu vom alege şi nu vom putea alege niciodată. Cine are nevoie, cere, sigur că până la urmă, cine a cerut acum, are prioritate, cel care cere peste 5 minute şi nu mai găseşte loc, trebuie să găsim soluţii, însă în altă parte''.

Virgil Musta, medic specialist boli infecţioase Spitalul „Victor Babeş" Timişoara: „A scăpat de sub control pentru că numărul de cazuri este atât de mare încât tot mai greu facem faţă acestor situaţii. Unii dintre ei îi externăm cu oxigen la domiciliu şi internam alţii ca să le dăm şi acestora o şansă. Spitalul este plin, eliberăm un loc, vine altul imediat''.

După ce zile întregi Capitala n-a avut locuri libere în terapie intensivă, autorităţile au hotărât să rezerve încă 112 paturi pentru cei cu forme grave ale infecţiei.

Spitalele Floreasca, Sfântul Ioan şi Malaxa au fost desemnate spitale suport COVID pentru secțiile de terapie intensivă. Aici vor fi disponibile câte 10 paturi ATI, iar alte 20 vor fi în Spitalul Sfântul Pantelimon. Celelalte se pregătesc în Witing, Universitar, Marius Nasta şi Colentina.

Remus Mihalcea, managerul spitalului Colentina: „Mai bine de 5-6 zile de când ATI-ul este complet ocupat. Avem doar 8 locuri în momentul acesta, dar extindem la 29''.

Transferul bolnavilor se face și în funcție de medicii disponibili


Până atunci, bolnavii sunt trimişi în alte oraşe.

Dr. Bogdan Opriță, şeful SMURD Bucureşti: „Am transferat pacienţi peste tot: şi la Olteniţa, la Medgidia, Bârlad, la Râmnicul Sărat, la Buzău. Unde găsim loc în terapie intensivă, acolo îl tranferăm. Nu doar din spitalul nostru, din toate spitalele din București'.'

Doar că în unele dintre aceste spitale nu sunt suficienţi doctori în secţiile de terapie intensivă şi nu se pot asigura gărzile, aşa că acolo nu se trimit cazurile foarte grave care au nevoie de intubare. La nivel naţional sunt în jur de 1.100 de specialişti în AŢI, dar e nevoia de peste 3.000.


În aceste zile, tinerii care au terminat rezidenţiatul susţin examenul de specializare. Mulţi dintre cei care îl vor trece vor fi trimişi în spitalele COVID şi suport COVID. Sunt însă doar 152, aşa că problema lipsei de personal nu va fi rezolvată''.

Vlad Mixich:Va începe ceea ce se numeşte triajul morţii: triajul nu se va mai face între a face diferenţa între cine este mai grav sau mai puţin grav, ci între cine primeşte o şansă şi cine nu primește o șansă”.

Astăzi erau la terapie intensivă 768 de bolnavi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO