Criza de vaccinuri in cabinetele medicale, destinate bebelusilor: "Copilul are 6 luni, iar vaccinul de 4 luni nu il are"

04-10-2016 18:33

In timp ce Ministerul Sanatatii a tras un semnal de alarma pentru ca parintii nu isi vaccineaza copiii si ii pun astfel in pericol, unele doze lipsesc cu desavarsire din cabinetele medicale.

Vorbim despre vaccinul care se face bebelusilor in primele zile dupa nastere, impotriva tuberculozei, dar si despre cel din schema de vaccinare din urmatoarele luni, impotriva a 6 boli grave.

Medicii de familie se confrunta pentru a doua oara in acest an cu lipsa vaccinului hexavalent. Acest vaccin ii protejeaza pe copii de sase boli grave: tetanos, difterie, tuse convulsiva, pneumonie, poliomelita si hepatita B. Parintii sunt amanati sau trimisi sa il cumpere din farmacii, desi vaccinul este gratuit.

Numai la un singur cabinet din Cluj peste 120 de bebelusi sunt pe lista de asteptare.

Ana Alexandrescu, mama: "Am tot sunat, am venit la doctor, dar nu a ajuns. Au trecut doua luni si nu am putut sa il facem. Copilul are 6 luni, iar vaccinul de 4 luni nu il are."

Ioan Muresan, medic primar: "Multi parinti care au copiii sub un an au pierdut si doza de la 2 luni si nu i-au vaccinat deloc, altii si-au cumparat de la farmacie. Altii nu au posibilitatea sa si-l cumpere si asteapta. "

Alexandru, parinte: "Am asteptat, in speranta ca o sa il primim de la stat, dar pana la urma am fost nevoiti sa il cumparam si cred ca asta o sa facem in continuare."

Un alt vaccin care lipseste este BCG, cel care i se face copilului in primele zile dupa nastere.

Spitalul judetean din Pitesti nu mai are doze de mai bine de o saptamana, dupa ce le-a terminat si pe cele imprumutate de la spitalele din tara.

Ministerul Sanatatii recunoaste ca sunt probleme in achizitionarea vaccinurilor si afirma ca un lot de 100.000 de doze de ser hexavalent va fi adus pe 7 octombrie, urmand apoi sa fie directionat medicilor de familie. In privinta vaccinului BCG, autoritatile din sanatate spun ca au fost probleme cu stabilirea pretului, insa acesta este in depozite si va fi dat in folosinta zilele viitoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO