Criză a medicamentelor de citostatice în București. Ministru: ”Sper să rezolvăm cât de curând”

Dată publicare: 22-04-2021 11:30
Dată actualizare: 22-04-2021 11:47


medicamente

20 de bolnavi de cancer au rămas fără medicamente în România, din cauza unei ”crize în aprovizionarea cu citostatice uzuale”, însă viețile lor nu sunt în pericol imediat.

Un document de uz intern din cadrul Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București arată că această criză s-a declanșat de aproximativ 10 zile.

”Nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă, paleativă și nici terapii de urgență (factori de creștere, acid zoledronic, acid ibandronic).” - se arată în acest document obținut de Știrile Pro TV.

 

Institutul Oncologic București (IOB) a transmis într-un comunicat de presă că, în acest moment, procedurile de negociere simplificată sunt în derulare, iar criza va fi rezolvată peste câteva zile.

”Ne așteptăm ca să fie finalizate până la finalul acestei săptămâni” - a precizat IOB despre negocierile privind achizițiile de medicamente.

Este vorba despre citostatice care au prețuri mici în farmacii, și care sunt foarte căutate de către bolnavii de cancer: Dexametazona, Irinotecan, Paclitaxel, Carboplatin sau Docetaxel.

Institutul Oncologic București precizează că această situație s-a produs după ce a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre, care nu au mai funcționat din cauza pandemiei, și unde acești pacienți nu au putut fi tratați.

De asemenea, ”politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare”.

Nu în ultimul rând, IOB susține că nu s-au putut efectua aprovizionări de urgență, din cauza unor ”constrângeri legale inerente sistemului de achiziții publice”.

Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există.” - a declarat dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic, conform sursei citate.

Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a aflat deja despre această criză a medicamentelor bolnavilor de citostatice și a promis că se va rezolva.

Aseară am vorbit cu domnul manager de la IOB și m-a anunțat că există o problemă cu mendicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând.” - a spus Mihăilă, joi dimineața.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO