Cozmin Mihai, psihiatru, despre riscul de sinucidere în pandemie: „Familia și prietenii sunt primii salvatori”!!!

Dr Cozmin Mihai

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text despre cei care decid să își încheie viața în această perioadă pandemică, după ce o studentă la Medicină din Iași s-ar fi sinucis săptămâna trecută.

IATĂ TEXTUL INTEGRAL:

Am traversat o perioadă grea și încă nu am încheiat-o. Perioada aceasta pandemică și-a pus amprenta asupra psihicului nostru, sănătatea multora având de suferit. Restricționarea, izolarea și impunerea atâtor reguli stricte au influențat starea psihică a oamenilor. Peste toate acestea, frica de infectare personală cât și a celor dragi cu noul virus au reprezentat motive serioase pentru care sănătatea psihică a multora a avut de suferit.

Familia și prietenii - primii salvatori

 

Cei apropiați reprezintă primii diagnosticieni pentru ruda sau pentru prietenul lor. La primele semne de schimbări comportamentale, de tulburare psihică, aceștia pot da mai departe semnalul de alarmă pentru ajutorul celui aflat în suferință. Starea depresivă, fără chef de viață, fără a simți nicio plăcere, tristețea nesfârșită, ștergerea zămbetului, plânsul și în unele cazuri, gândurile negre împărtășite sau nu cu cei din jur; reprezintă primele semne că situația se poate agrava și că este nevoie de un consult psihiatric.

Pe lângă toate acestea, frica continuă și îngrijorările excesive, incontrolabile, care se regăsesc în tabloul anxietății pot însoți simptomele depresive. Atacurile de panică își pot face și ele simțite prezența printr-o teamă intensă, de necontrolat, cu palpitații, neliniște, în care inima își crește ritmul înspăimântător, transpirații, slăbiciune, greață, amețeli, simptomele acestea putând varia de la o persoană la alta. Insomniile de adormire, în care ne este foarte greu să adormim la ora potrivită, cele mediene în care somnul își întrerupe activitatea sau cele terminale în care ne trezim mult mai devreme decât ne-am dori, adesea însoțesc acest tablou pandemic. Pe lângă toate acestea, se pot strecura și suspiciunea, interpretativitatea, calea spre o psihoză pandemică fiind una destul de scurtă.

Citește și
Cozmin Mihai, medic psihiatru
Cozmin Mihai, psihiatru, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19: „Nu mai cădeți pradă conspirațiilor!”
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Simptomatologia psihiatrică în absența tratamentului își oprește cursul firesc de evoluție în cazuri restrânse iar de cele mai multe ori, aceasta își face mendrele curgând în cascadă și acaparând în drumul ei mai multe simptome. Aceste simptome se închistează, se cronicizează și formează tulburările psihice pe care numai un specialist le poate trata.

Așadar, toți cei aflați în această situație în care simțiți că nu vă mai puteți gestiona unele dintre problemele descrise mai sus, cereți ajutorul unui specialist. Conștientizarea și adresabilitatea către un psihiatru reprezintă primul pas spre vindecare.

Eliberarea sufletească precum o spovedanie în cabinetului unui specialist este foarte importantă și reduce tensiunea acumulată în perioada stresantă. Pe mai departe, este treaba specialistului în sănătatea mintală de a rezolva și de a readuce la realitatea de altădată pe cel aflat în suferință.

Cât privește ajutorul celor din jur, acesta poate fi unul primordial de cele mai multe ori. Persoana aflată în suferință psihică poate nu își mai găsește resursele necesare de a cere ajutorul sau poate nici nu mai crede că este posibil vreun ajutor în situația sumbră și dezolantă a sufletului său.

Suicidul – epuizarea ultimei speranțe

 

Ultimul stadiu ireversibil al unui episod psihic este suicidul. Atunci când simți că nimic nu se mai poate face, că toate ieșirile s-au închis și labirintul sufletesc nu îți mai dă niciun semn de rezolvare, gândurile negre se aștern peste mintea ta și nu îi mai dau scăpare. Poți vedea asta ca pe o eliberare și ca pe un stadiu de încheiere al tuturor conflictelor cu viața. Dar suicidul nu reprezintă drumul cel bun, ci însumează toată durerea și chinul pentru cei dragi, pentru familie și pentru victimă. Viața ne este dată să o trăim și să o înfruntăm cum se cuvine atunci când este cazul.

Fragilitatea emoțională a unora dintre noi reprezintă punctul de plecare al leziunilor sufletești. Incapacitatea de a face față într-o lume crudă și incapabilă de a înțelege neputința și lipsa capacității de a răzbate, îi face pe unii dintre noi să îngenuncheze în fața vieții. De multe ori dezinteresul celor din jur de a asculta și de a oferi ajutor, absența unui prieten salvator, face ca drumul rezolvărilor să se fractureze mult prea devreme. Un gol imens lăsat în urmă, plecarea unei persoane care putea să facă bine și să întregească umanitatea acestei țări, toate se sfârșesc și tot ce rămâne este durere și dezamăgire.

Simptomatologia psihiatrică prinde rădăcini în perioada pandemică și de aceea este bine să conștientizăm că a fost și încă mai este o perioadă mult încercată pentru noi. Dacă vreunul dintre noi nu reușește să parcurgă această perioadă de unul singur, este indicat să ceară ajutorul și să își ofere o șansă la viața de altădată.

Ruminațiile autolitice și tentativele de suicid pot fi rezolvate și se poate preveni astfel stadiul ireversibil despre care v-am scris. Consultul unui specialist, un tratament adecvat și o terapie de durată reprezintă rețeta vindecării. Cereți ajutorul și nu lăsați gândurile negre să vă schimbe viața.

Dr. Cozmin Mihai

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Cum tratăm bullying-ul în cabinetul psihiatrului? sau Bullying-ul la psihiatru
Cum tratăm bullying-ul în cabinetul psihiatrului? sau Bullying-ul la psihiatru

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text, alături de Dr.Ramona Octaviana Gheorghe, psihiatru de copii și adolescenți, despre bullying, în care a accentuat suferința societății prin acceptarea, perpetuarea și netratarea agresorului.

Cozmin Mihai, psihiatru, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19: „Nu mai cădeți pradă conspirațiilor!”
Cozmin Mihai, psihiatru, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19: „Nu mai cădeți pradă conspirațiilor!”

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19, în care vorbește despre gravitatea bolii și le oferă românilor câteva sfaturi pentru cazul în care s-ar afla în situația lui.

Recomandări
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.  

Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu
Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu

După sărbători se face bilanțul pe litoral. Cel puțin 26 de milioane de euro au cheltuit turiștii care au ales să petreacă vacanța de 1 Mai și de Paște la malul mării.  

Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă
Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă

Reuters raportează că Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, potrivit agenției de știri de stat TASS.