Cozmin Mihai, psihiatru, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19: „Nu mai cădeți pradă conspirațiilor!”

Cozmin Mihai, medic psihiatru

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19, în care vorbește despre gravitatea bolii și le oferă românilor câteva sfaturi pentru cazul în care s-ar afla în situația lui.

Iată textul integral:

Percepția se schimbă doar atunci când știi bine despre ce este vorba iar lentila se focusează pe subiectul tragic, mai ales atunci când ai trecut prin boală și aici mă refer la coronavirus. O patimă de virus care te sleiește de puteri, te scurge de energie de nici nu te mai ții bine pe picioare să ajungi la toaletă. Îți distruge forța și calitățile de ființă umană în mișcare ca într-un poligon de tragere, până te pune în genunchi în poziție de condamnat în fața bolii. Și în acea poziție în care nu te gândeai că ai să ajungi, începi să îți pui o multitudine de întrebări despre viață, despre sănătate care este atât de importantă și merită să o prețuiești.

Te învăluie o corvoadă de sentimente deplorabile care îți sufocă orice urmă ștearsă de entuziasm. Te menține în mocirla de pesimism și de boală atât cât consideră virusul că te-a umilit pe deplin. Tot el decide când este cazul să înmugurești măcar o crenguță de speranță și de însănătoșire. Pentru mulți dintre cei afectați de virus, un tratament psihiatric ar fi de mare ajutor, mai ales pentru cei cu structură fragilă pentru că eșafodajul intră în daună totală iar reparațiile se pot întinde chiar și după eliberarea de virus.

Cimitire pline de nici nu mai ai loc să arunci un băț de chibrit ars, spitale ocupate în întregime, case cu oameni bolnavi, familii triste, pacienți în convalescență, unii mai bine, alții pe oxigen. De la persoane zdravene, la bolnavi cu pampers în câteva zile, de la sănătate multă, la a fi legumă prin casă, atât de multe scenarii de groază a stârnit regizorul coronavirus.

Citește și
Cozmin Mihai, medic psihiatru
Cozmin Mihai, psihiatru, despre violența domestică în pandemie: „Nu acceptați perpetuarea calvarului”

Este trist că refuzăm să credem totul până nu trecem chiar noi prin acest scenariu și nici măcar atunci pentru unii care au avut norocul să fie asimptomatici. Dar pentru cei simptomatici, situația se complică și abia atunci realizează cât de dur poate să fie episodul de boală. Tu ești la pat, rudele îți sunt internate în spital și uite așa scenariul groazei te cuprinde iar mintea începe să își facă filme care de care mai ciudate. Și astfel rulează episoadele filmelor horror: Cum îmi va fi starea? Mă voi face bine? Sau mi se vor complica simptomele? De ce mă doare atât de tare spatele? De ce transpir atât de mult? De ce sunt așa slăbit? De ce nu pot să mănănc nimic? Întrebări și mii de gânduri îți săgeată mintea și te chinuie să îți oferi un răspuns.

Prietenii

 

Prietenii, atât de buni sunt aceștia în episodul de boală, cu tot ajutorul ce ți-l oferă. Atunci realizezi cât sunt de importante relațiile interumane, prietenii, familia și animalele domestice. Te gândești cu milă profundă la unii dintre semenii noștri care pică la pat îmbolnăviți de coronavirus și nu au pe nimeni să le ofere ceva de mâncare. În aceste momente de boală realizezi cât sunt de importanți prietenii și cum numai grija lor față de tine îți fac bine.

Sărbători mai triste...

 

În acest an, sărbătorile de iarnă ne-au acoperit sufletul cu mai multă grijă, frică de boală, grijă pentru apropiații noștri și o dorință de a ține distanța și de a nu risca nimic înainte de perioada vaccinării anticoronavirus.

Pentru unii dintre noi totul a fost mai trist precum odinioară, înmormântări fără a putea fi prezentă întreaga familie, martori fiind doar pompele funebre. Alții pe patul de spital, respirând cu ajutorul aparatelor, îngrijiți ca pe niște muribunzi. Unii dintre ei au fost aduși acasă dependenți de oxigen, respirația având parte de ajutor dar speranța și tonusul pentru viață? că și acestea au mare nevoie de resuscitare... Intregul peisaj este unul morbid, pătat de evenimente triste și dezolante. Un an plin de încercări și de boală, de pierderi și tot atât de trist fără apropierea prietenilor, fără strângeri în brațe...

Analizați întreg scenariul

 

Analizați întreg scenariul și nu mai cădeți pradă conspirațiilor care circulă în jurul vostru fără încetare. Faceți-vă o introspecție a tot ce s-a întâmplat, eliminați-vă porcăriile precum că totul este dirijat de sus și că nimic nu este adevărat. Cel mai important lucru este să realizați și să vă protejați pentru a nu rămâne la final pe un pat de spital și cu un ultim gând conspiraționist ce vi se scurge prin transpirația bolnavă. Realizați pericolul virusului, nu îl subestimați și nu îl tratați cu prea multă detașare. O atitudine normală și sănătoasă face bine dar nu mai puțin de atât.

Tratați-vă boala fără a neglija simptomele

 

Mulți dintre cei infectați au tendința să neglijeze simptomele acestui virus și aleg să și-l trateze după propria decizie, că vorba aceea, așa sunt românii, se pricep la toate. Dacă știi să schimbi o roată, ești învățat cu reparațiile de la vechea Dacie și politica este la degetul mic, normal că te poți trata și de coronavirus de unul singur. De aici și greșelile care te pot duce pe patul de spital; toate spre disperarea cadrelor medicale deja epuizate de atâtea cazuri. Dacă există un medic de familie, dacă există protocoale pentru acest virus de ce să nu ții cont de ele? Mulți dintre cei infectați stau și îndură acasă până situația devine de nesuportat și greu de gestionat fără un ajutor medical. Foarte mulți nici nu se mai testează, de aici și multiplele cazuri neizolate care ne îmbolnăvesc pe ceilalți pentru că aceștia consideră ca ,,fiind o simplă gripă”. O ,,gripă” care blochează întreg sistemul medical și care îți poate asigura transportul de acasă la spital și de la spital la cimitir în doar câteva ore; atât de îngăduitoare e această gripă pentru unii dintre semenii noștri.

Aveți mai multă încredere că totul se poate sfârși cu prețul vieții voastre și prețuiți-vă mai mult propria sănătate !

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cozmin Mihai, psihiatru, despre bullying-ul în România. De la cauzele fenomenului la legislație
Cozmin Mihai, psihiatru, despre bullying-ul în România. De la cauzele fenomenului la legislație

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text despre despre bullying-ul în România, în care analizează în amănunt acest fenomen care a luat amploare încă din vremea comunismului.

Cozmin Mihai, psihiatru, despre violența domestică în pandemie: „Nu acceptați perpetuarea calvarului”
Cozmin Mihai, psihiatru, despre violența domestică în pandemie: „Nu acceptați perpetuarea calvarului”

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text despre despre violența domestică în pandemie, de la factorii determinanți, profilul agresorului și profilul victimei, până la impactul mass-media asupra fenomenului.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.