Corectitudinea doctorilor, lasata pe mana pacientilor. Demersul CNAS pentru descurajarea fraudelor
Corectitudinea doctorilor, lasata pe mana pacientilor. Asa se poate traduce demersul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care ii incurajeaza pe oameni sa verifice daca au fost sau nu raportate pe numele lor servicii medicale inexistente.
Vorbim astfel de o transparenta a sistemului care permite oricarui asigurat, in baza codului numeric personal, sa afle cati bani cheltuieste statul pentru sanatatea sa.
Daca vreti sa aflati care sunt serviciile medicale de care ati beneficiat in anul 2012 trebuie sa depuneti o solicitare la Casa de Asigurari de Sanatate. Pe loc aflati la ce medic de familie sunteti inscrisi, la ce casa de asigurari sunteti asigurati si cum ati fost declarati ca asigurati la casa de-a lungul timpului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Informatiile legate de serviciile medicale de care ati beneficiat in ultimul an le veti primi in maxim 30 de zile, prin posta, la adresa pe care am specificat-o in cerere.
Transparenta sistemului permite atat cetateanului, cat si casei sa descopere eventualele fraude. Domnul Radu Cezar, director la Casa de Asigurari Bucuresti, verifica acest lucru pe baza CNP-ului sau: "La sfarsitul lunii august am fost, intr-adevar, la medicul meu de familie si mi s-a prescris un set de analize".
In acest caz nu apar nereguli. Insa sistemul national se alege in fiecare an cu o gaura de aproape 300 de milioane de euro din tratamente si servicii medicale inexistente.
Iata un exemplu: Statul roman le-a platit 290.000 de euro unor farmacisti care au decontat pe spatele unor pacienti sanatosi medicamente pe baza de testosteron.
Un alt exemplu cu o gaura de peste 100.000 de euro vizeaza tratamentele de cancer si diabet. In acest caz, niste medici au prescris pe numele unor decedati medicamente pe care le-au decontat prin programele gratuite vanzandu-le apoi la liber.
Radu Cezar, director Casa de Asigurari Bucuresti: "Decizia pe care o luam este fie de sanctionare, conform contractului, fie pe langa sanctiunile in sine ne adresam parchetului".
Din iulie si pana acum, conducerea actuala a casei a sesizat DNA pentru cinci mari nereguli.