Copilul nascut cu inima in afara toracelui a trecut cu bine primele teste. Ce sanse ii dau medicii italieni care il vor opera
"Richard inima de leu", asa cum e alintat bebelusul de numai 3 luni care s-a nascut cu inima in afara toracelui, i-a uimit si pe doctorii din Italia.
Ajuns la clinica din Milano, copilasul a trecut cu bine de primele investigatii. Urmeaza operatia, extrem de dificila, care presupune repozitionarea inimii. Afectiunea lui Richard este una foarte rara. Chirurgii italieni povestesc ca au mai operat un singur caz asemanator, acum 10 ani.
Richard a castigat in cateva zile simpatia doctorilor si asistentelor din Clinica de Cardiochirurgie din Milano. Cu atat mai mult cu cat acolo sunt si medici romani veniti la specializare. Copilul e insotit de Violeta, asistenta medicala care a obtinut si tutela baietelului de numai 3 luni.
Violeta Bobeica: "Mananca, e un copil bun si cuminte, a socializat... Aici este o mica vedeta".
De cum a fost transferat la Milano, Richard a fost evaluat de o echipa de medici care a intocmit deja o strategie operatorie. Asta pentru ca afectiunea lui, ectopia cordis, este pe cat de rara, pe atat de riscanta. Cristian Bulescu, medic rezident in clinica italiana, este unul dintre doctorii care va participa la operatie.
"Interventie complexa la peretele abdominal si perete toracic, inchiderea defectelor, la nivelul toracelui... Cu o bucatica de coasta o sa reparam", spune Cristian Bulescu, medic rezident cardiochirurg
In ciuda faptului ca opereaza anual mii de copii cu malformatii cardiace, aceasta interventie va fi o provocare si pentru medicii italieni.
Dr. Alessandro Giamberti, cardiochirurg Clinica San Donato Milano: "E o patologie extrem de rara si de aceea noi am avut un singur caz in ultimii zece ani, care venea din Camerun. A decurs bine, a crescut, acum este un baietel care are 10 ani si este bine".
Daca operatia va reusi, va fi nevoie de internare pentru o saptamana pana la 10 zile a in Italia, apoi copilul se va intoarce in Romania.
Malformatia cardiaca ectopia cordis este atat de rara incat poate aparea doar la 8 bebelusi dintr-un milion de nasteri. In Romania, in ultimii 15 ani, au mai existat doar trei cazuri, insa copiii nu au supravietuit. De altfel, mortalitatea la o astfel de malformatie e de 50 la suta, imediat dupa nastere.