Controale la TOATE spitalele din tara. La Galati, bolnavii stau la coada la baie si se inghesuie cate 2 in pat

Ultimul update: Duminica 13 Martie 2016 07:20
Data publicarii: Joi 10 Martie 2016 13:08
Categorie: Sanatate

Doua saptamani de controale: asta ii asteapta pe angajatii spitalelor publice si particulare din intreaga tara. Si nu orice fel de controale, ci unele incrucisate, menite sa reduca, in timp, infectiile intraspitalicesti.

Spitalele sint verificate daca fac tot ce trebuie ca sa scada riscul de infectii nosocomiale. Se merge pe varianta incrucisata: inspectorii dintr-un judet vor verifica unitatile sanitare din alt judet, ca sa nu fie partinitori. Si nu numai atat. Toate spitalele, atat cele de stat, cat si cele particulare trebuie sa-si faca un registru in care sa treaca situatiile exceptionale si bolile transmisibile ale pacientilor, registre care vor fi la randul lor, verificate.

Decizia a fost luata dupa ce Spitalul de Pediatrie din Pitesti nu a anuntat acum o luna epidemiologii ca se confrunta cu o avalansa de copii bolnavi, infectati cu e-coli hemoragic, infectii care au dus la moartea a trei bebelusi.

La spitalul de urgenta din Galati, de pilda, inspectorii sanitari au descoperit joi un stafilococ, chiar in sectia de chirurgie vasculara! Amenzi s-au dat si pentru ca in paturile din spital stau ingramaditi cate doi pacienti si nu exista suficiente grupuri sanitare si spatii de depozitare pentru deseurile biologice.

Liliana Iordachescu, purtator de cuvant DSP Galati: "Au fost recoltate teste de salubritate, teste de sterilitate si aeromicroflora din cateva sectii. O parte din aceste teste recoltate nu au fost corespunzatoare, drept consecinta a fost sanctionata una dintre asistentele sefe. Nu se respecta numarul de paturi pe sectii, iar in anumite sectii nu se asigura un numar corespunzator de grupuri sanitare pentru pacienti."

Familia arhitectei Casei Poporului cere daune de 4 MILIOANE de euro. Ministerul Sanatatii, acuzat pentru mizeria din spitale

Asistenta sefa a primit o amenda de cinci sute de lei, iar conducerea spitalului a fost avertizata ca trebuie sa igienizeze urgent holurile si saloanele bolnavilor. Managerii sustin insa ca nu e vorba despre un grad exagerat de contaminare microbiana.

Dr. Mihaela Debita, manager Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Depasirea nu este foarte mare. Asta nu inseamna ca trebuie sa trecem peste acest aspect. Dar trebuie sa luam in considerare ca vorbim de sectii care au si aspecte septice ca structura. S-a intamplat ce s-a intamplat. E vorba de un stafilococ patogen."

"E mizerie, nu se termina curatenia”, spune insa o pacienta. “Am fost la Medicala - acolo... grupul sanitar, stai la rand, mizerie inauntru."

In timp ce unii pacienti nu se feresc sa critice conditiile din spital, altii sunt mai intelegatori. "Inainte erau mai rele. Acuma s-au mai... remediat!"

In sase sectii din spitalul din Galati inspectorii sanitari au constatat ca nu exista numarul de paturi si de grupuri sanitare corespunzator legislatiei. Conducerea unitatii medicale a anuntat ca doua dintre sectiile cu probleme, chirurgia plastica si reparatorie si chirurgia toracica, vor intra anul acesta in reparatii generale si modernizari.

Pe de alta parte, pentru a ne feri de infectiile nosocomiale ar trebui ca toti cei care ajung intr-un spital sa respecte regulile elementare de igiena.

Dr Mihaela Debita, manager Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Trebuie sa te conformezi la regulile unitatii in care intri. Daca intri intr-o banca faci ce vrei tu? Nu. Daca intri intr-un sediu de politie faci ce vrei tu acolo? Nu."

Adica si pacientii ar trebuie sa respecte regulile si sa nu mai iasa afara din spital in papuci si pijamale, cand merg la cumparaturi, iar vizitatorii sa poarte halate sterile.

"Vad ca sunteti in pijamale afara, stiti ca toti microbii ii duceti cu dumneavoastra in salon?"

In acelasi timp , in multe spitale nu exista medici epidemipologi, cum este cel de pediatrie din Pitesti.

Oficial, in fiecare an peste 8500 mii de romani s-au infectat intr-un spital romanesc. Insa numarul real al infectiilor nosocomiale e de zece ori mai mare, sustin medicii.

Parastas cu urmari grave, in judetul Bacau. 100 de oameni au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentara

Parastas cu urmari grave, in judetul Bacau. 100 de oameni au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentara

card

Primele carduri de sănătate expiră anul acesta. Ce trebuie să facă cei care le dețin

Cine este pacientul care a primit primul transplant pulmonar realizat în România

Zeci de angajați din Sănătate au protestat, miercuri, revoltaţi de scăderea salariilor

Urologii de la Spitalul din Craiova nu mai pot opera. Lipsesc două substanţe din rezerva unităţii medicale

Sorina Pintea: Scăderile de salarii la unii angajaţi din sănătate nu sunt "atât de dramatice"

Afecțiunile cu care se va confrunta 40% din populaţia lumii în 20 de ani. Avertismentul OMS

greva spitale

Angajații din Sănătate, împărtiți în două tabere după calcularea noilor salarii

Proteste în spitale, din cauza tăierii sporurilor. Veniturile asistentelor, mai mici cu 1.000 de lei

SMURD organizează cursuri gratuite. 70.000 de români mor pentru că nu primesc primul ajutor

Pagube de 10 milioane de euro la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, afectat de un incendiu

Dreptul pe care puțini pacienți știu că îl au. Spitalele, obligate să deconteze tot ce își cumpără bolnavii

Situație dramatică pentru zeci de pacienți după incendiul de la spitalul din Iași