Controale la TOATE spitalele din tara. La Galati, bolnavii stau la coada la baie si se inghesuie cate 2 in pat
Doua saptamani de controale: asta ii asteapta pe angajatii spitalelor publice si particulare din intreaga tara. Si nu orice fel de controale, ci unele incrucisate, menite sa reduca, in timp, infectiile intraspitalicesti.
Spitalele sint verificate daca fac tot ce trebuie ca sa scada riscul de infectii nosocomiale. Se merge pe varianta incrucisata: inspectorii dintr-un judet vor verifica unitatile sanitare din alt judet, ca sa nu fie partinitori. Si nu numai atat. Toate spitalele, atat cele de stat, cat si cele particulare trebuie sa-si faca un registru in care sa treaca situatiile exceptionale si bolile transmisibile ale pacientilor, registre care vor fi la randul lor, verificate.
Decizia a fost luata dupa ce Spitalul de Pediatrie din Pitesti nu a anuntat acum o luna epidemiologii ca se confrunta cu o avalansa de copii bolnavi, infectati cu e-coli hemoragic, infectii care au dus la moartea a trei bebelusi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La spitalul de urgenta din Galati, de pilda, inspectorii sanitari au descoperit joi un stafilococ, chiar in sectia de chirurgie vasculara! Amenzi s-au dat si pentru ca in paturile din spital stau ingramaditi cate doi pacienti si nu exista suficiente grupuri sanitare si spatii de depozitare pentru deseurile biologice.
Liliana Iordachescu, purtator de cuvant DSP Galati: "Au fost recoltate teste de salubritate, teste de sterilitate si aeromicroflora din cateva sectii. O parte din aceste teste recoltate nu au fost corespunzatoare, drept consecinta a fost sanctionata una dintre asistentele sefe. Nu se respecta numarul de paturi pe sectii, iar in anumite sectii nu se asigura un numar corespunzator de grupuri sanitare pentru pacienti."
Asistenta sefa a primit o amenda de cinci sute de lei, iar conducerea spitalului a fost avertizata ca trebuie sa igienizeze urgent holurile si saloanele bolnavilor. Managerii sustin insa ca nu e vorba despre un grad exagerat de contaminare microbiana.
Dr. Mihaela Debita, manager Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Depasirea nu este foarte mare. Asta nu inseamna ca trebuie sa trecem peste acest aspect. Dar trebuie sa luam in considerare ca vorbim de sectii care au si aspecte septice ca structura. S-a intamplat ce s-a intamplat. E vorba de un stafilococ patogen."
"E mizerie, nu se termina curatenia”, spune insa o pacienta. “Am fost la Medicala - acolo... grupul sanitar, stai la rand, mizerie inauntru."
In timp ce unii pacienti nu se feresc sa critice conditiile din spital, altii sunt mai intelegatori. "Inainte erau mai rele. Acuma s-au mai... remediat!"
In sase sectii din spitalul din Galati inspectorii sanitari au constatat ca nu exista numarul de paturi si de grupuri sanitare corespunzator legislatiei. Conducerea unitatii medicale a anuntat ca doua dintre sectiile cu probleme, chirurgia plastica si reparatorie si chirurgia toracica, vor intra anul acesta in reparatii generale si modernizari.
Pe de alta parte, pentru a ne feri de infectiile nosocomiale ar trebui ca toti cei care ajung intr-un spital sa respecte regulile elementare de igiena.
Dr Mihaela Debita, manager Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Trebuie sa te conformezi la regulile unitatii in care intri. Daca intri intr-o banca faci ce vrei tu? Nu. Daca intri intr-un sediu de politie faci ce vrei tu acolo? Nu."
Adica si pacientii ar trebuie sa respecte regulile si sa nu mai iasa afara din spital in papuci si pijamale, cand merg la cumparaturi, iar vizitatorii sa poarte halate sterile.
"Vad ca sunteti in pijamale afara, stiti ca toti microbii ii duceti cu dumneavoastra in salon?"
In acelasi timp , in multe spitale nu exista medici epidemipologi, cum este cel de pediatrie din Pitesti.
Oficial, in fiecare an peste 8500 mii de romani s-au infectat intr-un spital romanesc. Insa numarul real al infectiilor nosocomiale e de zece ori mai mare, sustin medicii.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, mizerie, infectari, galati, bacterii, controale, pacienti, clinica, doctor, stafilococ,
Dată publicare:
10-03-2016 13:08