Concluzia cercetatorilor: Cancerul e cauzat mai mult de "ghinion", decat de factorii ereditari sau stilul de viata
Cancerul apare de cele mai multe ori mai degraba din cauza unui "ghinion" in ceea ce priveste mutatiile aleatorii ce se produc in timpul procesului de diviziune a celulelor, decat din cauze genetice sau care tin de mediul nefavorabil.
Studiul, publicat in editia din 2 ianuarie a revistei Science si realizat de cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins, este bazat pe un model statistic care ia in calcul o mare varietate de tipuri de cancer. Totusi, analiza nu ia in calcul cancerul de san, cea mai frecventa forma a bolii in cazul femeilor, nici pe cel de prostata, a doua cea mai frecventa forma de cancer intalnita la barbati dupa cancerul de piele, relateaza Mediafax, citand AFP.
Dintre formele de cancer la adulti luate in calcul, circa doua treimi sunt explicate prin aparitia de mutatii genetice aleatorii care permit tumorilor sa creasca, iar o treime sunt rezultatul unor factori genetici sau ai mediului nefavorabil." Acest studiu arata ca va puteti creste riscul de imbolnavire de cancer fumand sau adoptand alte stiluri de viata nesanatoase", a declarat unul dintre autorii cercetarii, profesorul Bert Vogelstein, de la Universitatea de medicina Johns Hopkins.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Totusi, numeroase forme de cancer sunt in mare parte rezultatul unui ghinion si al unei mutatii a unei gene care va provoca o tumora, fara nicio legatura cu stilul de viata sau cu factorii ereditari", a mai spus Bert Vogelstein. Potrivit cercetatorului, persoanele care traiesc foarte mult desi fumeaza sau stau foarte mult la soare, fara a-si proteja pielea, si nu se imbolnavesc de cancer nu au neaparat "gene bune": "Adevarul este ca in cele mai multe cazuri este vorba pur si simplu de noroc".
Pentru acest studiu, cercetarorii s-au aplecat asupra procesului natural de la reinnoire a celulelor din corpul uman. Acest proces permite organismului sa inlocuiasca celulele diferitelor organe, pe masura ce acestea mor.Savantii au inteles de mai mult timp ca tumorile canceroase pot aparea atunci cand celulele susa comit mici greseli - mutatii. Dar acest nou studiu este primul care incearca sa faca lumina in ce priveste numarul de ocurente ale cancerelor declansate de acest proces, in raport cu numarul de imbolnaviri cauzate de factori genetici sau de mediu nefavorabil.
"Schimbarea obiceiurilor ar putea fi foarte utila pentru evitarea anumitor forme de cancer, dar in cazul altora nu va avea niciun efect", a spus Cristian Tomasetti, bio-matematician si profesor de oncologie la Johns Hopkins. "Va fi nevoie de mobilizarea multor resurse pentru a descoperi un mod de detectare a acestor tipuri aleatorii de cancer intr-un stadiu precoce, vindecabil", a adaugat Tomasetti.