Ce trebuie să faceți ca să aveți cu adevărat un concediu reușit. Sfaturile psihologilor
Mulți dintre cei care reușesc să plece în concediu stau stresați și pe perioada vacanței.
O arată un studiu recent, care spune că 4 din 5 angajați de la noi din țară nu reușesc să se deconecteze de probleme, mai ales cele de serviciu, nici dacă ajung la mare sau la munte.
O parte dintre ei sunt deranjați de colegi și de șefi cu apeluri și mesaje, iar alții pur și simplu se gândesc cu groază că în curând se vor întoarce la muncă. Simona este în vacanță în Turcia. Deși a așteptat mult acest concediu, recunoște că primele zile s-a gândit la proiectele pe care le-a lăsat acasă.
Simona Nicolescu, antreprenor: "Sunt după aproape o săptămână și am început deja să mă relaxez și să mă adaptez la ritmul de a nu face aproape nimic. E o perioada în care te simți inutil că nu mai rezolvi probleme pentru alți oameni."
Este și cazul altor angajați din România. Un studiu făcut de platforma Best Jobs pe un eșantion de aproape 1000 de utilizatori online arată că 4 din 5 oameni rămân conectați la muncă lor și în vacanță. 21% dintre ei sunt stresați pentru că le este teamă că vacanța le va fi ruinată dacă apare o urgență și trebuie să lucreze.
Chiar și atunci când nu sunt sunați de colegi, aproape 17% dintre angajați spun că le este imposibil să nu se gândească la ce a rămas nerezolvat la serviciu. Același studiu ne arată că, pentru aproape o treime dintre angajaţi, primele zile de după concediu, în loc să fie relaxate, sunt dificile şi stresante. Pe angajați îi îngrozește gândul că trebuie să facă eforturi suplimentare de a se reobișnui cu programul şi a se pune la curent cu ce s-a întâmplat cât au fost plecați.
Corporatist: "Îmi ia cel puțin două săptămâni să reintru în pâine. E lenea aia... că îți dorești să fii în concediu."
Specialiștii spun că uneori, pentru persoanele active, care au nevoie să se reîntoarcă rapid în mijlocul acțiunii sunt de ajuns 3-4 zile de vacanță. Pentru alții nici trei săptămâni nu îi ajută.
Corporatistă: "Acum mă relaxez în vacanță, dar mi-a luat mult să ajung aici. În alți ani mă stresam, că am lăsat lucrurile neterminate, însă acum am învățat să îmi văd de pătrățelul meu. ”
Bogdana Bursuc, psiholog: "De cele mai multe ori, ce ne împiedică să ne relaxăm sunt mai multe temeri pe care le avem: ce se întâmplă la serviciu fără mine? Ce zic colegii că am plecat acum? Sunt unele persoane care știu să pună limite colegilor și pentru care câteva zile de vacanță funcționează. Dar sunt alții care deși își iau mai multe zile, rulează aceste temeri, se lasă deranjați, și nu se ajunge la același efect."
Iar efectul se resimte în productivitate, spun psihologii. Cu cât reușiți să va rupeți de griji cu atât vă veți intoace cu mai mult chef de muncă.
Sursa: Pro TV
Etichete: vacanta, studiu, turisti, concediu, Psihologie,
Dată publicare:
19-07-2019 19:55