Ce presupune programul national de depistare a autismului. Testele care vor fi aplicate copiilor cu varsta pana la 3 ani
Copilul dumneavoastra foloseste cuvantul "mama" cand va striga? Zambeste cand ii zambiti? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care vor raspunde parintii bebelusilor care au implinit 1 an.
Chestionarul va fi facut de medicul de familie si face parte din primul program national de depistare a autismului. La noi, peste 8 mii de romani sufera de autism, iar anual peste 3000 de copii sunt diagnosticati cu astfel de tulburari.
Chestionarul tip screening pentru depistarea precoce a autismului are 12 intrebari. Formulate de comisia de psihiatrie pediatrica a ministerului sanatatii, acestea se vor aplica tuturor familiilor care au copiii de pana la 3 ani, la intervale bine stabilite: 12, 18, 24 si 36 de luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
ORDINUL PENTRU APROBAREA NORMELOR DE APLICARE A LEGII NR. 151/2010 IL GASITI LA SFARSITUL ARTICOLULUI
Parintele va fi intrebat, intre altele, daca bebelusul il priveste in ochi atunci cand vorbeste cu el, daca e dificil la mancare, daca intinde mainile cand e luat in brate sau daca sta singur in patut cand e treaz. Doctorul va consulta apoi copilul, pentru a-i vedea comportamentul. Fiecare raspuns va fi cotat cu un punctaj care il va ajuta pe doctor sa ia decizia potrivita.
In functie de scorul evaluarii, se reia testarea la 3 luni, iar daca screeningul este pozitiv, parintii primesc trimitere la medicul specialist de psihiatrie pediatrica.
O astfel de evaluare vine in sprijinul copiilor pentru ca autismul poate fi vindecat daca e descoperit la timp.
Cazul lui Radu e unul fericit. A fost descoperit la timp dupa ce mama lui a vazut ca se comporta complet diferit fata de fratele geaman. La 1 an si 3 luni are toate sansele de recuperare.
Diana Ceolpan, mama unui copil diagnosticat cu autism: “A inceput sa nu mai mai priveasca in ochi, spre deosebire de fratele lui, il strigam si nu raspundea, parea absent.”
Nu la fel de norocoasa este o fetita de 8 ani care a fost exclusa din scoala pentru ca se comporta diferit fata de ceilalti copii. Cazul ei este analizat de autoritati.
In Romania sunt peste 8 mii de persoane care sufera de autism. 3200 de cazuri noi apar anual.
Silvia Burnel, medic de familie: “Este considerata o afectiune genetica, parintii nu trebe sa se invinovateasca.”
Asociatiile de pacienti sustin ca printre cauzele probabile ale declansarii autismului pot fi utilizarea de antidepresive in timpul sarcinii, lipsa de acid folic, poluarea, varsta mai mare de 35 de ani a parintilor si unele infectii materne.
Ordinul ministerului sanatatii este in dezbatere publica pana la sfarsitul lunii aprilie. Screeningul ar putea incepe din aceasta vara.
Sursa: Pro TV
Etichete: parinti, medic de familie, chestionar, depistare,
Dată publicare:
24-03-2016 18:51