Ce ne omoara cu zile. Lista obiceiurilor care ne urca pe locul 3 in lume la decese din cauza inimii


Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 06:52
Data publicarii: Marti 08 Noiembrie 2011 17:50
Categorie: Stiri Sanatate
boli, consultatii, medici

Romania ocupa locul trei in lume in ceea ce priveste numarul de decese cauzate de boli cardiovasculare, cei mai importanti factori de risc fiind varsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul sau stresul.

Studiile de specialitate arata ca doi din trei romani mor prin boli cardiovasculare, ca unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa.

"A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin zece ani", sustine presedintele Fundatiei Romane a Inimii, prof. dr. Dan Gaita, in contextul lansarii de catre fundatie a campaniei "SOS Cardio – Atentie, risc cardiovascular!".

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in lume in prezent. Romania ocupa locul 3 in lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare. Instalarea si progresia aterosclerozei pot fi mai rapide sau mai lente, in functie de prezenta sau absenta mai multor factori de risc.

Numeroase studii clinice si statistice extensive arata ca cei mai importanti factori de risc asociati bolilor cardiovasculare sunt varsta, ereditatea, genul masculin, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul, boli precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat.

Dintre acestia, unii factori sunt nemodificabili (precum varsta si ereditatea), insa majoritatea pot fi modificati si tinuti sub control.

Asocierea mai multor factori de risc creste probabilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare. Potrivit specialistilor, genul (sexul) este o informatie importanta pentru determinarea riscului cardiovascular.

Evident, acest parametru nu poate fi modificat, dar cunoscandu-ti riscul poti lua masuri de preventie din timp. Un alt factor de risc este varsta.

Riscul de a face o boala de inima creste odata cu inaintarea in varsta.

Totusi, exista mai multe masuri de optimizare a stilului de viata pe care ar putea fi luate din timp pentru ca acest risc sa ramana mic, chiar si la o varsta mai inaintata De asemenea, obezitatea consituie alaturi de ceilalti factori, un binecunoscut risc major pentru orice persoana indiferent de varsta.

De departea insa, fumatul reprezinta un factor de risc major. Fumatul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare de pana la patru ori. Expunerea la fumul altor fumatori este la fel de daunatoare, crescand riscul cardiovascular si pentru nefumatori.

Medicii isi atentioneaza frecvent pacientii asupra necesitatii a cel putin jumatate de ora pe zi de exercitii fizice, chiar si numai plimbarea pe jos.

La fel de periculoasa este hipertensiunea arteriala care afecteaza unul din trei romani. Cardiologii sustin ca si colesterolul crescut reprezinta un factor major de risc cardiovascular. Un alt factor favorizant aparitiei bolilor de inima este stresul, desi multi dintre romani il trateaza superficial. Ereditatea este la baza multor boli, unele foarte grave.

Asa cum poate fi mostenita culoarea ochilor de la unul dintre parinti sau bunici, la fel de bine pot fi mostenite si gene care i-au predispus sa sufere de boli de inima pe unii dintre membrii familiei.

De aceea orice om trebuie sa afle de ce boli au suferit membrii familiei sale ca sa isi cunoasca riscurile si sa poata preveni aparitia acelor maladii. O alta boala care poate provoca suferinte majore inimii este diabetul zaharat. In cadrul campaniei "SOS Cardio – Atentie, risc cardiovascular!", cardiologii urmaresc informarea oamenilor cu privire la factorii de risc cardiovascular si necazurile la care sunt expusi daca ii ignora.

"Medicii au intrumentele lor speciale, dar pana la medic fiecare cetatean ar trebui sa isi poata evalua singur riscul. Asa am ajuns la Testul Cartonaselor de Risc. Au fost create zece cartonase, fiecare dintre ele reprezentand un factor de risc. Prin recunoasterea lor si cumulul mai multora, putem avea o idee despre riscul cardiovascular global", sustine Dan Gaita.

Potrivit medicului, Testul Cartonaselor este usor de facut pe site-ul www.soscardio.ro sau sunand la linia telefonica gratuita, 0-800-070-777, unde un cadru medical ofera informatii despre factorii de risc si il ajuta pe cel care suna sa isi faca evaluarea riscului de boli cardiovasculare. Medici atrag atentia asupra faptului ca barbatii sunt mai predispusi la boli cardiovasculare dupa varsta de 45 de ani, iar femeile dupa instalarea menopauzei, adica in jurul varstei de 55 de ani.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO