Ce ne omoara cu zile. Lista obiceiurilor care ne urca pe locul 3 in lume la decese din cauza inimii

boli, consultatii, medici

Romania ocupa locul trei in lume in ceea ce priveste numarul de decese cauzate de boli cardiovasculare, cei mai importanti factori de risc fiind varsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul sau stresul.

Studiile de specialitate arata ca doi din trei romani mor prin boli cardiovasculare, ca unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa.

"A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin zece ani", sustine presedintele Fundatiei Romane a Inimii, prof. dr. Dan Gaita, in contextul lansarii de catre fundatie a campaniei "SOS Cardio – Atentie, risc cardiovascular!".

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in lume in prezent. Romania ocupa locul 3 in lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare. Instalarea si progresia aterosclerozei pot fi mai rapide sau mai lente, in functie de prezenta sau absenta mai multor factori de risc.

Numeroase studii clinice si statistice extensive arata ca cei mai importanti factori de risc asociati bolilor cardiovasculare sunt varsta, ereditatea, genul masculin, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul, boli precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat.

Citește și
Mascati
"Deschide, politia". Un barbat a murit de inima in timp ce mascatii ii perchezitionau casa

Dintre acestia, unii factori sunt nemodificabili (precum varsta si ereditatea), insa majoritatea pot fi modificati si tinuti sub control.

Asocierea mai multor factori de risc creste probabilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare. Potrivit specialistilor, genul (sexul) este o informatie importanta pentru determinarea riscului cardiovascular.

Evident, acest parametru nu poate fi modificat, dar cunoscandu-ti riscul poti lua masuri de preventie din timp. Un alt factor de risc este varsta.

Riscul de a face o boala de inima creste odata cu inaintarea in varsta.

Totusi, exista mai multe masuri de optimizare a stilului de viata pe care ar putea fi luate din timp pentru ca acest risc sa ramana mic, chiar si la o varsta mai inaintata De asemenea, obezitatea consituie alaturi de ceilalti factori, un binecunoscut risc major pentru orice persoana indiferent de varsta.

De departea insa, fumatul reprezinta un factor de risc major. Fumatul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare de pana la patru ori. Expunerea la fumul altor fumatori este la fel de daunatoare, crescand riscul cardiovascular si pentru nefumatori.

Medicii isi atentioneaza frecvent pacientii asupra necesitatii a cel putin jumatate de ora pe zi de exercitii fizice, chiar si numai plimbarea pe jos.

La fel de periculoasa este hipertensiunea arteriala care afecteaza unul din trei romani. Cardiologii sustin ca si colesterolul crescut reprezinta un factor major de risc cardiovascular. Un alt factor favorizant aparitiei bolilor de inima este stresul, desi multi dintre romani il trateaza superficial. Ereditatea este la baza multor boli, unele foarte grave.

Asa cum poate fi mostenita culoarea ochilor de la unul dintre parinti sau bunici, la fel de bine pot fi mostenite si gene care i-au predispus sa sufere de boli de inima pe unii dintre membrii familiei.

De aceea orice om trebuie sa afle de ce boli au suferit membrii familiei sale ca sa isi cunoasca riscurile si sa poata preveni aparitia acelor maladii. O alta boala care poate provoca suferinte majore inimii este diabetul zaharat. In cadrul campaniei "SOS Cardio – Atentie, risc cardiovascular!", cardiologii urmaresc informarea oamenilor cu privire la factorii de risc cardiovascular si necazurile la care sunt expusi daca ii ignora.

"Medicii au intrumentele lor speciale, dar pana la medic fiecare cetatean ar trebui sa isi poata evalua singur riscul. Asa am ajuns la Testul Cartonaselor de Risc. Au fost create zece cartonase, fiecare dintre ele reprezentand un factor de risc. Prin recunoasterea lor si cumulul mai multora, putem avea o idee despre riscul cardiovascular global", sustine Dan Gaita.

Potrivit medicului, Testul Cartonaselor este usor de facut pe site-ul www.soscardio.ro sau sunand la linia telefonica gratuita, 0-800-070-777, unde un cadru medical ofera informatii despre factorii de risc si il ajuta pe cel care suna sa isi faca evaluarea riscului de boli cardiovasculare. Medici atrag atentia asupra faptului ca barbatii sunt mai predispusi la boli cardiovasculare dupa varsta de 45 de ani, iar femeile dupa instalarea menopauzei, adica in jurul varstei de 55 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
VIDEO. A intrat in Cartea Recordurilor cu o cascadorie care iti va da dureri de inima
VIDEO. A intrat in Cartea Recordurilor cu o cascadorie care iti va da dureri de inima

Un gimnast american de 23 de ani a intrat in Cartea Recordurilor pentru ca reuseste sa faca tumbe peste masini. Daca vi se pare ca nu e mare lucru, va mai spunem ceva...

"Deschide, politia". Un barbat a murit de inima in timp ce mascatii ii perchezitionau casa

Un barbat de 80 de ani a murit in vreme ce trupele speciale ii perchezitionau casa. Echipajele ii cautau pe cei doi fii ai sai, implicati in conflicte violente in cartierul Ferentari din Capitala.

Nu e nicio gluma. Hohotele de ras, cel mai bun medicament pentru bolile de inima
Nu e nicio gluma. Hohotele de ras, cel mai bun medicament pentru bolile de inima

Rasul este un adevarat medicament, sustin cercetatorii de la Universitatea din Maryland. Ei sunt convinsi ca niste hohote la momentul potrivit ne-ar putea salva de bolile de inima.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.