Cate E-uri se ascund intr-o acadea colorata si cat de nocive sunt ele pentru un copil mic. FOTO
Un simbol al copilariei, acadelele se transforma usor intr-un motiv serios de ingrijorare printr-o simpla lectura a etichetei.
"Mix colors & brilliant lollies" - "acadele colorate mixt si stralucitor" e titlul simpatic sub care este vanduta colectia de E-uri. In compozitie, pe langa zahar si glucoza intra si:
E100 - curcumina: colorant natural. Confera culoarea galben oranj si este admis a se folosi in orice tip de aliment cu exceptia celor pentru sugari si copii mici. Nu se cunosc efecte secundare.
E120 - cosenila: colorant natural de origine animala. Se poate folosi in combinatie si cu alti coloranti. In cateva cazuri s-a constatat o stare de hiperactivitate
Otrava din frigidere! Uite care sunt cele mai nocive mezeluri din comert si din ce sunt ele facute
?E133 - albastru briliant: colorant sintetic. Acest colorant a fost interzis in unele tari ale UE, pentru ca in prezent Comitetul Stiintific de Alimentatie al CE sa il considere sigur. Unele persoane acuza reactii alergice.
E141 - complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor. Colorant natural, confera culoarea verde. Nu au fost semnalate efecte secundare.
E160a - alfa-, beta- si gamma-caroten. Colorenti naturali, gama de culori variaza de la galben la oranj. Nu se cunosc efecte secundare la concentratiile uzuale.
E163 - Antociani: grupa larga de coloranti naturali. Sunt instabili la factorii ambientali, dar sunt utilizati pe scara larga. Nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
E171 - Bioxid de Titan: colorant natural, de suprafata. Nu s-au semnalat efecte secundare.
In concluzie, un singur colorant din cele sapte este sintetic, dar TOATE sunt NERECOMANDATE copiilor mici, publicul-tinta cel putin in teorie al acestor acadele
Sursa: "Ghid de buzunar", Dr. A. V. Ciurea si Ing. Filip Vladimir Edu.