Cât de eficient este vaccinul Johnson & Johnson în cazul variantelor Delta şi Lambda
Vaccinul Johnson & Johnson împotriva Covid-19 s-a dovedit a fi mult mai puţin eficient în dominuarea simptomelor provocate de infectarea cu variantele Delta şi Lambda ale coronavirusului decât în cazul tulpinii originale, arată un nou studiu.
Concluziile noului studiu par să contrazică studiile mai reduse publicate de compania farmaceutică ce sugerează că o singură doză de ser este eficientă împotriva variantei Delta, scrie The New York Times, citat de News.ro.
Noul studiu nu a fost recenzat de specialişti, ci publicat pre-print. El vine cu observaţii că serul AstraZeneca are doar 33% eficienţă împotriva bolii simptomatice provocate de varianta Delta.
„Mesajul pe care vrem să îl transmite nu este acela că oamenii nu ar trebui să facă vaccinul Johnson & Johnson, dar sperăm că în viitor, va fi completat fie cu o altă doză a J&J, fie cu una Pfizer sau Moderna”, a declarat liderul studiului, Nathaniel Landau, virolog la Grossman School of Medicine de la Universitatea New York.
John Moore, specialist în virologie la Weill Cornell Medicine din New York, a adus în discuţie câteva studii care au sugerat că vaccinul J&J este mult mai eficient după două doze, adăugând că noul studiu are o credibilitate mai mare decât cercetarea care are legături cu compania.
Vaccinul J&J a pornit cu o eficienţă mai scăzută decât cele pe bază de ARN mesager şi a prezentat o scădere şi mai mare în eficienţa împotriva variantelor Delta, identificată iniţial în India, şi Lambda, detectată în Peru.
Un purtător de cuvânt al companiei farmaceutice a declarat pentru ziar că datele din noul studiu „nu vorbesc despre natura completă a protecţiei imune”.
Studiile sponsorizate de companie sugerează că vaccinul „a generat o puternică şi persistentă activitate impotriva răspândirii rapide a variantei Delta”, a declarat pentru NYT.
Sursa: News.ro
Etichete: varianta delta, vaccin covid-19, Johnson&Johnson,
Dată publicare:
22-07-2021 17:00