Cat costa "nasterea gratuita" in spitalele de stat. Proiectul de lege care ar putea schimba sistemul
Nasterea este gratuita doar pe hartie, se plang multe gravide care au mers la spitalele de stat. Au platit de la analize, pana la ecografii si investigatii medicale, desi, potrivit legii, casele de asigurari deconteaza tot, in afara testelor genetice.
Deputatul Tudor Ciuhodaru cere ca toate serviciile pentru gravide sa fie gratuite. Si a depus in acest sens un proiect in Parlament.
Georgiana e fericita mamica a unei fetite de 7 luni. I s-a parut prea scump sa nasca la o clinica privata, asa ca a ales o maternitate de stat. Dar s-a pacalit, spune ea, pentru ca platit la fel de mult.
Georgiana Toma, mama: "M-au rupt de bani. 1.000 de euro doar ca sa faci analizele cand e ea in burtica la mama, plus inca o mie de euro la nastere".
Suma platita de ea, aproape 2.000 de euro, este suficienta intr-o clinica privata, daca nu sunt luate in calcul serviciile hoteliere.
Potrivit legii, gravidele beneficiaza gratuit de cateva investigatii, analize si consultatii, la recomandarea medicului specialist. Aici intra testele de sange, ecografiile de trimestru I si II si in situatii exceptionale, amniocenteza. Dar, in cabinetele de ginecologie altfel stau lucrurile.
Unele mamici nu pot suporta aceste costuri, asa ca pasesc in spital doar atunci cand le vine sorocul. Si risca sa aduca pe lume copii cu probleme grave de sanatate.
Tocmai de aceea, deputatul Tudor Ciuhodaru propune ca gravidele sa beneficieze de gratuitate pentru toate consultatiile, investigatiile si tratamentele necesare in timpul sarcinii. Insa parlamentarul a uitat sa precizeze limita maxima.
Oricum, daca ar fi sa se respecte gratuitatile, legea lui Ciuhodaru ar mai adauga la lista deja decontata de casa doar testele genetice, care se ridica la aproximativ 300 de euro.
Tudor Ciuhodaru, initiatorul proiectului: "Multe femei amana aducerea pe lume a unui copil tocmai din considerente economice, iar cele care-si asuma acest risc au de scos un leu din buzunar pe fiecare zi".
Reprezentantii caselor de asigurari spun ca banii alocati abia daca acopera actualele servicii gratuite.
Cristina Calinoiu, purtator de cuvant CASMB: "Ce avem noi, cum avem noi, vesnic nu ne ajunge, ca e o problema cronica in sistem. Dar daca se pot gasi solutii financiare, ar fi bine".
Initiatorul proiectului spune ca astfel va creste natalitatea, ajunsa la un minim istoric in Romania. Iar numarul copiilor nascuti prematuri sau cu malformatii congenitale ar urma sa scada.
Sursa: Pro TV
Etichete: nastere, ecografie, gratuit, analize, gravide, investigatii medicale, tudor ciuhodaru,
Dată publicare:
23-05-2013 20:07