Canicula revine. Lista alimentelor care devin bombe biologice dupa expunerea la temperaturi ridicate
Arsita se prelungeste pana duminica. Pentru 21 de judete din sudul si vestul tarii plus Capitala, meteorologii au anuntat cod portocaliu de canicula.
Expuse la temperaturi de peste 40 de grade, alimentele pot deveni adevarate bombe biologice. Drept dovada sta numarul de internari cu boli digestive, care a crescut spectaculos in ultimele zile.
In timp ce unii prefera doar sa priveasca mancarea expusa in soare, altii gusta fara nicio retinere. Ca sa nu riscati nimic, e bine sa stiti ca preparatele din carne sunt indicate doar o ora din momentul in care au fost gatite. Dupa ce au fost scoase din frigider, mezelurile rezista cel mult doua ceasuri, iar lactatele fermentate, precum iaurtul, chefirul, sana si laptele batut au termen limita 4 ore. Nu acelasi lucru putem sa spunem despre branza si smantana, pe care ar fi bine sa le mancam imediat.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dupa mai bine de doua ore de stat in soare, salamul dintr-un sandvis si-a modificat culoarea. Cu toate acestea, medicii nutritionisti sustin ca exista mezeluri care, datorita aditivilor, isi pastreaza aspectul. Asta nu trebuie sa va duca in eroare insa. Ele mai sunt bune doar de aruncat. Tot ei ne recomanda sa inlocuim vara carnea grasa si prajelile.
Cand vorbim de mancarea de tip fast-food, pentru ca se adauga multa sare, e foarte bine marinata si e supusa in permanenta unui tratament termic, practic temperatura previne aparitia bacteriilor. Odata ce e gatita, trebuie consumata in maximum o ora.
Cele mai bune sunt fructele si legumele, dar si acestea isi pastreaza prospetimea sub 22 de grade Celsius. Pe canicula si daca alaturam doua-trei tipuri de salate, garnituri sau mancaruri gatite, putem avea probleme serioase de digestie.
In urmatoarele zile, stati aproape de piscine, de valurile marii sau adapostiti-va in casa, pentru ca vor fi si 42 de grade la umbra. Meteorologii au anuntat cod portocaliu de joi pana duminica in capitala si in 21 de judete din sudul si vestul tarii. Joi, canicula se va accentua in regiunile sudice, iar in zilele urmatoare vor fi afectate si in cele vestice. Nici restul tarii nu scapa de arsita, pentru ca tot de joi intra in vigoare un cod galben de canicula, iar temperaturile maxime vor oscila intre 35 si 38 de grade. Meterologii anunta, cum e firesc, si un disconfort termic deosebit de accentuat. In ultimele 24 de ore, la ambulanta au fost 3600 de solicitari cauzate de canicula. Vestile sunt mai bune pentru saptamana viitoare, cand se anunta temperaturi in scadere.