Boala din antichitate care inca ucide 4000 de persoane in fiecare zi. Este a doua cauza de mortalitate dupa HIV/SIDA
Desi poate fi prevenita si chiar tratata, tuberculoza, cunoscuta si ca TBC, rapeste vietile a peste 1 milion de persoane in fiecare an, la nivel global. In 2013, 9 milioane de persoane s-au imbolnavit de TBC si 1,5 milioane au murit din cauza bolii.
Peste 95% din decesele provocate de TBC apar in tarile cu venituri mici si medii. Tuberculoza este printre primele cinci cauze de deces pentru femeile cu varste cuprinse intre 15-44 de ani. In 2013, aproximativ 550.000 de copii s-au imbolnavit de TBC, la nivel mondial.
Tuberculoza este provocata de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afecteaza cel mai des plamanii. Se raspandeste de la o persoana la alta prin aer. Cand oamenii cu tuse TBC pulmonara stranuta sau imprastie particule de saliva, ele propaga germenii TBC in aer. O persoana care inhaleaza acesti germeni se poate infecta.
Aproximativ o treime din populatia lumii are TBC latent, ceea ce inseamna ca oamenii au fost infectati cu bacterii TBC, dar nu sunt (inca) bolnavi si nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TBC care au sisteme imunitare compromise - cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutritie sau cu diabet, persoanele fumatoare - au un risc crescut de a se imbolnavi.
O persoana cu TBC activ prezinta anumite simptome - tuse, febra, transpiratii nocturne, scadere in greutate etc. Oamenii bolnavi de TBC pot infecta pana la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an. Fara un tratament adecvat, pana la doua treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.
Pentru apararea impotriva tuberculozei exista vaccinul, dar se impune si un regim de viata sanatos. Alimentele consumate zilnic trebuie sa contina multe vitamine, minerale, fibre, care sa asigure nutrientii necesari pentru o viata sanatoasa. Trebuie sa ne asiguram ca apa pe care o bem este potabila. Fructele trebuie spalate, iar alimentele trebuie prelucrate termic in mod corespunzator.
In cazul imbolnavirii, tratamentul este de lunga durata, de sase sau de noua luni, si pentru vindecarea completa trebuie respectat sfatul medicului. Tratamentul se face gratuit, in spitalele de pneumoftiziologie.