Bei cafea zilnic? Ingredientele incredibile ascunse intr-o cana din bautura minune
Cafeaua este considerata de cei mai multi sursa zilnica de energie. Dar putina lume stie ce se ascunde cu adevarat intr-o cana de cafea.
Cea mai mare parte este apa, desigur, in proportie de 98%.
Dar ce contine restul de 2%? Cei de la Wired Magazine a realizat un filmulet documentar despre continutul chimic exact al unei portii de cafea.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Primul lucru care ne imbie simturile este aroma nemaipomenita. Aceasta este redata de 2-metilfenol, substanta care are un miros medicinal puternic si care, totodata, este un feromon folosit de gandaci pentru a comunica intre ei.
Sulfatul de dimetil este un alt compus care se regaseste in cantitati extrem de mici intr-o cana de cafea. In gramaj mai mare, ingredientul miroase precum carnea putrezita.
Cu toate acestea, cafeaua tot are un gust nemaipomenit.
Substanta raspunzatoare pentru aroma speciala este acetil metil carbinol, care ii da cafelei un gust untos si trigonelina care ii ofera bauturii o savoare minerala si dulceaga, cel din urma actionand si impotriva bacteriei care duce la aparitia cariilor.
Adevaratul component ce ajuta la mentinerea sanatatii este 3,5 acid dicafeoylquinic, care ne protejeaza creierul de radicalii liberi.
Ingredientul precum alcaloidul vegetal asemanator cu unele toxine din plante, la fel ca nicotina si cocaina, are rolul de a bloca receptorii de adenozina, cu scopul de a ne mentine treji.
Ingredientul este cunoscut de toata lumea sub numele de cofeina.