Pericolul lui "lasa ca poate trece". Ce se intampla cu romanii care evita mereu sa mearga la medic

Dată publicare: 20-07-2013 20:06
Dată actualizare: 23-07-2013 00:03


"Nepasarea ucide", le transmit specialistii celor care amana la infinit vizitele la medic.

Chirurgii de la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala, i-au inlaturat unui pacient o tumoare cat o minge de fotbal, crescuta pe spate, iar unei femei, una gigant, purtata in pantece.

Oamenii au crezut ca se vor vindeca de la sine, spun doctorii, asa cum gandesc, cei mai multi dintre noi. Aproape 60 la suta dintre romani ajung la control doar cand durerile devin insuportabile.

Doi ani s-a chinuit un pacient pana sa ajunga la doctor, chiar daca formatiunea de pe spate nu a incetat sa creasca. La inceput avea dimensiunile unui pumn, apoi a ajuns cat o minge de fotbal. "Nici nu stiu ce-a fost in capul meu", a declarat spasit barbatul, inaintea operatiei.

Pacient:  "Ne-am gandit poate trece, poate trece. Pana la urma am venit aici sa se lamureasca situatia".

Tot la Bagdasar Arseni a ajuns si o pacienta cu o tumoare gigant in abdomen. Initial a crezut ca este balonata. Dar n-a mers la medic, desi pantecul sa tot rotunjea. Durerile au adus-o direct la urgenta.

Medic: "Este ca o sarcina de luna a opta".

Pacienta: "Am crezut ca ma ingras, ca e varsta, nu mi-a trecut nicio clipa prin minte ca o sa fie o tumora. Cand m-am hotarat sa vin, sa imi fac o ecografie, am vazut ca am o tumora cu diametrul de 30 centimetri".

Dr. Cristian Badiu, medic primar chirurg Bagdasar Arseni: "Este tendinta de speranta la o vindecare de la sine, fara a te adresa medicului".

Chirurgii au fost obligati sa intervina in ambele cazuri. Ideal, spun ei, ar fi ca oamenii sa vina la primele semne de boala.

Cum nu fac din pacate multi romani. Pentru 60% dintre noi, controalele de rutina sunt o necunoscuta, iar 45% dintre ei nu au mai dat pe la medic de cel putin doi ani. Ajung, asadar, la medic doar in momentul in care incepe sa doara. Adica de multe ori, prea tarziu.

Citeste si:

Compania care le ofera angajatilor bonusuri de 100.000 de lire sterline

Orasul unde casele se cumpara cu 100 de dolari. GALERIE FOTO

Inventia unei adolescente ar putea face ca telefoanele sa se incarce in numai 20 de secunde

Tags: tumori, medic, operatii,


VIDEO PROTVPLUS.RO