Autoritățile române vor cumpăra vaccin împotriva variolei maimuței. Aproape 100 de cazuri, depistate în 12 țări
Autoritățile anunță că boala care sperie lumea, „variola maimuței”, nu a fost confirmată până acum în România. Însă deja în 12 țări au fost descoperite aproape 100 de cazuri de îmbolnăviri.
În aceste condiții, autoritățile de la noi, după modelul altor state, intenționează să cumpere vaccinul împotriva variolei și va fi administrat, dacă va fi cazul. Românii suspecți de variolă maimuței aveau de fapt varicelă. Medicii de familie și epidemiologii spun că este o creștere a numărului de îmbolnăviri de ceea ce popular se cheamă vărsat de vânt, dar firească după perioada de pandemie în care ne-am protejat mai mult.
Cei doi români suspecți de variola maimuței, o femeie din Rădăuți și un bărbat - turist în Grecia, au varicelă și nu variolă, au arătat analizele.
Însă la nivel mondial s-au identificat aproape 100 de cazuri de variolă și multe țări se pregătesc să cumpere vaccin. La noi, Ministerul Sănătății intenționează să ia o mie de doze.
„E vorba de vaccinul împotriva variolei, imunizarea e încrucișată și pentru variolă și maimuță. Vaccinarea poate fi o soluție punctuală în cazul contacților informați în maxim 4 zile de la contactul infectant”, a declarat ministrul Rafila.
Vaccinul a fost în schemă națională de imunizare de la noi până în 1979, când boala a și fost eradicată. Cei care s-au imunizat atunci au o oarecare protecție, spun specialiștii.
Variola maimuței se transmite prin fluide corporale, contact foarte apropiat și prelungit, prin stropi de transpirație ori prin purtarea hainelui celui contaminat, pe când varicela se transmite mult mai ușor. Până acum, cei mai mulți pacienți au fost bărbați care s-au declarat homosexuali sau bisexuali. În perioada de debut, variola și varicela pot fi ușor confundate.
„În variolă, punctul de plecare e la nivelul feței, e adevărat că seamănă și cu vărsatul de vânt, dar punctul de plecare e la nivelul feței și pe urmă se extinde inclusiv la nivelul organelor genitale, dar erupția și la alte boli poate să fie la fel. Ce se întâmplă în varicelă, avem diverse etape pentru acele leziuni, unele se închid, altele sunt active, e o dinamică mai mare în cazul varsatului de vânt”, a explicat directorul medical la Institutul "Matei Balş".
În cazul adulților, boala poate duce și la forme severe.
Exisă o creștere a numărului de cazuri de varicelă la noi. În primele trei luni ale anului, ianuarie, februarie, martie, au fost raportate 6800 de îmbolnăviri, un număr mult mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când erau aprximativ 1500. Cele mai multe cazuri sunt în rândul copiilor cu vârste între 5 și 9 ani -2400. Dar se vede o creștere și la adulții de peste 35 de ani, 299 comparativ cu 69 în aceeași perioada anul trecut.
Vaccinul de varicelă este acum opțional.
„A început să fie o cerere mai crescută pentru vaccinul de varicelă, acum sunt informații, cât costă, dacă e disponibil. Cererea e mult mai mare față de anul trecut și la persoane în vârstă, nu la copii”, a transmis o farmacistă.
„În perioada asta au fost mai multe cazuri, am aflat pe pielea mea că e epidemie de varicelă. La adulți mai degrabă se face zona zoster, e partea de varicelă care apare la adulții stresați, la cei care nu dorm, nu mănâncă cum trebuie. Se poate complică cu sechele dureri și poate dura în intensitate până la un an de zile”, a explicat un medic de familie.
În cazul adulților, medicii recomandă testarea pentru anticorpi înainte de vaccin.