Autoritățile locale iau în calcul redeschiderea spitalelor desființate, pentru a le decongestiona pe cele mari
După doi ani de pandemie, pentru a decongestiona spitalele mari, dar și pentru a ajuta bolnavi cronici să ajungă la specialiști, autoritățile locale iau în calcul redeschiderea spitalelor desființate în urmă cu 11 ani, din lipsă de finanțare.
Ministerul Sănătății a decis atunci închiderea a 68 de spitale din toată țara. Unul dintre ele, spitalul din Sărmașu, în Mureș, unde ajungeau zeci de mii de bolnavi din trei județe.
La Spitalul Orășenesc din Sărmașu veneau bolnavi din Mureș, Bistrița și Cluj. De atunci, cei din zonă trebuie să parcurgă chiar și 100 de kilometri pentru a fi consultați de un medic specialist. În special pentru cei vârstnici drumul presupunea și efort și cheltuială.
Localnică: ”Să avem și noi spital aici, să nu trebuiească să mergem mai departe. Suntem în vârstă și vai de noi.”
Localnic: ”Ar fi bine să se deschidă, suntem de acord.”
Reporter: ”Unde mergeți la spital când aveți probleme?”
Localnic: ”La Urgențe, că nu avem unde. Dacă se poate să se facă spitalul înapoi suntem de acord, ar fi mai bine.”
Localnic: ”Am și vecini mulți pensionari, atâta umblă cu autobuzul la Mureș, vin înapoi, trimite în altă parte, e foarte greu. Am copii la Cluj și acolo ne tratăm.”
La Sărmașu a rămas doar o unitate de urgență, care funcționează la parterul fostului spital. În rest, saloanele de odinioară sunt în paragină ori sunt folosite ca depozite pentru acte.
Marius Cherteș, medic medicină de urgență: ”A fost un adevărat șoc pentru populația din localitate și din împrejurimi. Spitalul deservea un areal destul de mare. A avut trei secții: pediatrie, interne și a fost o casă de naștere, a fost și un ambulatoriu de specialitate, deci vă dați seama, se resimte lipsa acestei unități medicale.”
Pentru că în anii pandemiei a fost și mai dificilă deplasarea bolnavilor cronici la spitale din Târgu Mureș, Cluj sau Luduș, autoritățile au început demersurile pentru a redeschide unitatea medicală. Pentru renovare, singura soluție de finanțare ar fi prin fonduri europene.
Valer Botezan, primar Sărmaș: ”Modernizarea, extinderea, compartimentarea și dezvoltarea clădirii, care actualmente este nefolosită, în așa fel încât să ne putem transforma și redeschide Spitalul de Boli Cronice.”
După redeschiderea spitalului, unitatea medicală ar urma să funcționeze cu circa 25 de paturi, pentru pacienții cu boli cronice dar și pentru recuperare post-Covid.