Aproape 5.000 de români sunt izolați la domiciliu, din cauza epidemiei de coronavirus


Ultimul update: Joi 27 Februarie 2020 10:04
Data publicarii: Joi 27 Februarie 2020 07:59
Categorie: Stiri Sanatate

Între timp, numărul românilor care au fost izolați la domiciliu de teama coronavirusului se apropie de 5.000. Iar 69 sunt în carantină.

Îngrijorate, multe persoane care se întorc în țară din Italia merg la spital și cer teste pentru COVID-19. Chiar dacă testele sunt negative, responsabilii le sfătuiesc să stea două săptămâni în case.

Cele care nu respectă această măsură pot fi amendate. Sau, mai grav, reținute.

În fiecare zi, în spitalele de boli infecțioase se fac sute de teste pentru noul coronavirus.

În Timișoara, de pildă, o mama și copilul ei, care s-au întors din Lombardia, au ajuns cu simptome la unitatea sanitară.

Virgil Musta, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara: „A intrat în definiția de caz. A mai fost o femeie din Hunedoara, care este cu gripă și care și ea, în urmă cu două zile, s-a întors din Italia, și un cetățean italian care este student în Timișoara”.

Două corpuri de clădire izolate de intrarea în spital au fost pregătite pentru cazul în care pacienții trebuie să între în carantină.

În toată țara sunt pregătite 4.172 de locuri pentru carantină, în 121 de localități, spun autoritățile.

Deocamdată, în această situație sunt doar 69 de persoane.

Autoritățile din Sănătate au emis ordinul de ministru cu privire la instituirea carantinei.

Vor fi izolate în centrele speciale de carantină persoanele asimptomatice care vin din China, de pe vasul de croazieră Diamond Princess din Japonia și din 12 localități din nordul Italiei.

Persoanele care vin din regiunile Lombardia și Veneto din Italia ori din alte localități în afară celor 12 cu focare intră obligatoriu în autoizolare la domiciliu. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc împreună cu ei.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru: „Carantină după testare. După cele 14 zile, se mai fac două testări, la interval de 24 de ore, care trebuie să fie negative amandouă. Vor primi concediu medical, iar elevii vor primi scutire școlară”.

Cei izolați voluntar la domiciliu trebuie să țină legătura cu medicul de familie și să anunțe urgent dacă au simptome de îmbolnăvire.

Minsitrul Sănătății, Victor Costache: „Această carantină, ceea ce fac italienii, este o izolare la domiciliu, măsură pe care noi am implementat-o de două luni. Așa se explică faptul că noi nu avem niciun pacient cu coronavirus în România”.

Cei care nu respectă măsura de carantină sau de izolare la domiciliu riscă să fie amendați sau chiar să ajungă după gratii. Trei cetățeni chinezi care s-au întors din Shanghai și nu au rămas în casă au acum dosar penal și riscă închisoarea dacă cei cu care au intrat în contact se vor îmbolnăvi.

Procurorul general al României, Gabriela Scutea: „Dispozițiile legale privind zădărnicirea combaterii bolilor au și o condiție: dacă aceasta a avut ca urmare răspândirea bolii”.

Pentru a-și proteja pacienții, mai multe spitale au restricționat vizitele. Este cazul Spitalului Militar din Capitală sau al Spitalului Județean din Timișoara.

Valeriu GHeorghiță, medic primar de urgență la Spitalul Militar Carol Davila: „Legătura cu pacientul internat la pat se stabilește telefonic printr-un număr de indentificare al pacientului care corespunde cu numărul foii de observație. În mod deosebit dorim să evităm practic încrucișarea pacienților cu diferite patologii. Ne așteptăm să apară și persoane venite din zonele cu epidemie care cer un sfat medical, nu neapărat cazuri suspecte de îmbolnăvire, însă nu sunt excluse nici acestea”.

Managerul spitalului: „În primul rând ne preocupăm de sănătatea pacienților noștri, pentru că pacientul care este internat în spital este un pacient grav, la care întâmplător, dacă există suspiciunea de a apărea coronavirus, boala lui se va agrava”.

Oficialii fac apel la calm și le cer oamenilor să fie atenți la sursele de informație reale.

VIDEO PROTVPLUS.RO