Bărbatul din Gorj infectat cu coronavirus a fost adus la Matei Balș. Streinu-Cercel: „Se simte bine, este doar purtător”

Dată publicare: 27-02-2020 07:44
Dată actualizare: 27-02-2020 15:13


Avem primul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut miercuri noapte.

Oficialii spun că este vorba despre un bărbat în vârstă de 25 de ani din Gorj, care nu prezintă simptome, însă a fost testat pozitiv.

UPDATE ora 15:10. Managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Ministerul Sănătății, că bărbatul purtător de coronavirus, din Gorj, „este bine” și va rămâne la institutul Matei Balș până când testele vor ieși negative.

„Persoana care a fost adusă din Gorj este bine. Va rămâne la Balș pe toată perioada cât va fi purtător acest virus și când testele vor ieși negative, va fi lăsat la domiciliu. În momentul de față, este doar purtător al acestui virus”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

„Avem experiența de pe vremea SARS și MERS, nu este nimic surprinzător pentru noi, ca doctori, știm cum să abordăm situația”, a adăugat Managerul Institutului Matei Balș.

Știre inițială:

Șapte persoane, care locuiesc în aceeași casă cu bărbatul, vor fi izolate la domiciliu, sub pază, în următoarele două săptămâni.

Bărbatul din Gorj depistat cu noul coronavirul a ajuns azi dimineață la institutul Matei Balș, în jurul orei 7.

A fost adus cu o ambulanță cu izoletă și a fost internat în secția specială cu nivel de bioizolare 4.

Acolo există două rezerve speciale în care pacienții au ciruite separate față de personalul medical, iar medicii, după ce îi tratează, trec printr-un duș de decontaminare chimică.

Această secție este nouă, specială pentru astfel de situații, cu circuite de apă separate de cele ale spitalului, iar aerul din întreaga secție este filtrat. Există și un lift cu care sunt urcați acești pacienți, la care ceilalți bolnavi nu au acces.

Odată cu pacientul din Gorj au sosit dimineață alte nouă probe prelevate de la localnicii de acolo, iar în cursul dimineții s-au mai văzut și alte mașini ale DSP Gorj, care au adus la institutul Matei Balș și alte proble.

Până acum, au fost trimise din județele Gorj și Dolj 73 e probe și toate au fost negative, cu excepția celei a bărbatului de 25 de ani.

În Gorj, măsurile luate de autorități au fost extreme. Oamenii au fost ținuți la distanță de casa bolnavului, iar echipajul care a intervenit a purtat echipament de protecție. Vestea s-a răspândit repede printre săteni.

Localnic: „Normal că îl știam pe băiat, ca orice om - l-ați văzut zilele astea, el vine de la serviciu seara, pleacă dimineața”.

Localnic: „Îl știam că e aici, dar nu știam ce s-a întâmplat. Doamne ferește. Nu vrem să avem așa ceva”.

Primăria a anunțat, totodată, că va închide școlile și că se vor face dezinfecții și dezinsecții la toate unitățile școlare.

Operațiunea de aducere a bărbatului din Gorj în București a fost declanșată aseară, după ce rezultatele testelor pentru COVID-19 au fost pozitive în cazul lui. Înainte de miezul nopții, autoritățile au confirmat oficial acest prim caz de infectare din țara noastră.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: „Avem primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României”.

Raed Arafat: „S-a identificat ca fiind contact al pacientului zero, care este cel din Italia”.

În această situație, autoritățile trebuie să lămurească lucrurile și să dea de urmă tuturor celor care au fost în contact cu italianul.

Potrivit oficialilor, bărbatul nu prezintă deocamdată simptome ale bolii.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: „Starea bărbatului este bună. Nu manifestă simptome și nu trebuie să ne alertăm. Este o persoană total asimptomatică. Ce este important de reținut este că la nivel mondial sunt zeci de mii de oameni care s-au vindecat de COVID-19 și, după cum vedeți sunt mulți, care sunt asimptomatici și mulți care au o evoluție ușoară a bolii”.

În casa în care bărbatul a stat locuiesc alte șapte persoane. Toate au fost testate, iar rezultatele sunt negative. Însă vor rămâne în următoarele două săptămâni izolate la domiciliu, sub pază.

coronavirus Gorj

Raed Arafat: „Având în vedere că persoana care a fost testată pozitiv a stat acolo și este un contact direct, toate cele șapte persoane vor rămâne la domiciliu în izolare, cu pază, li se vor asigura absolut tot ce au nevoie, însă nu vor putea să plece din casă. Nu e vorba de epidemie. Și dacă vor mai fi două trei cazuri, asta nu e epidemie”.

Managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel: „Nu există motiv de îngrijorare suplimentar. Lumea trebuie să știe în momentul de față că acest virus nu este un virus foarte agresiv. Pacientul va fi spitalizat, va fi evaluat din punct de vedere medical și va primi o terapie corespunzătoare dacă este cazul”.

Alte 33 de persoane din zonă au fost testate, iar rezultatele urmează să fie anunțate, au transmis responsabilii.


VIDEO PROTVPLUS.RO