Anchetele epidemiologice, tot mai complicate în România, din cauza nerespectării carantinei și autoizolării

×
Codul embed a fost copiat

Cum numărul pacienţilor a crescut în ţară, anchetele epidemiologice începute de autorităţi sunt tot mai complicate.

Responsabilii încearcă să dea de urma tuturor celor care au intrat în contact cu bolnavii şi să îi izoleze la domiciliu.

Grav este însă că unii dintre cei plasaţi în izolare nu respectă măsura şi astfel îi pot pune pe alţii în pericol.

Femeia de 73 de ani din Buzău, pacienta cu numărul 16 din România, s-a întors din Italia, din zona Rimini, pe 2 martie. Duminică seară a sunat la 112 și a spus cĂ are febră și vărsături, așa că a fost dusă la Spitalul Județean. Acolo a fost internată într-un container montat în curtea unității medicale, special pentru astfel de cazuri. După confirmarea îmbolnăvirii, responsabilii au decis să o transfere la Institutul Matei Balș din Capitală.

Prezența coronavirusului a fost depistată și la un bărbat de 60 de ani din București. El s-a întors din Peninsulă la sfârșitul lunii februarie.

Citește și
Comitetul national de situatii de urgenta a decis inchiderea scolilor din Romania - 1
Orban: Toate școlile din România se închid în perioada 11-22 martie. Măsura ar putea fi prelungită

Celelalte persoane confirmate cu noul coronavirus rămân internate în unitățile sanitare de boli infecțioase. Printre ele este o femeie de 70 de ani din județul Mureș, care a fost transportată la Cluj.

Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj: „Are o stare generală bună, este afebrilă, nu prezintă elemente de gravitate în acest moment. Este internată pe secția dedicată a spitalului clinic, pe aceeași secție se află și pacientul din Maramureș care are o stare ameliorată și care va intra în retestare”.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Testele celor din Timișoara au ieșit încă pozitive și la bărbatul din Hunedoara și la fiica acestuia și la fata de 15 ani din Timișoara. Ei rămân sub observație până la negativarea a două teste în termen de 14 zile”.

Pe de altă parte, un tânăr suspect de coronavirus a fost internat în secția de boli infecțioase a Spitalului Județean Ploiești. Băiatul este student la Universitatea Petrol Gaze, iar duminică noapte s-a întors din Lombardia. În câteva ore a făcut febră și a început să îl doară gâtul. A mers la cabinetul medical al Universității, dar medicii au chemat imediat o ambulanță cu izoleta. Chiar dacă studentul a spus că a stat singur în cameră și nu a intrat la cursuri, etajul căminului în care locuiește a fost în întregime dezinfectat.

În Galați și Brăila, autoritățile continuă ancheta și îi caută pe cei care au fost în același microbuz cu unul dintre pacienții confirmați. Zece persoane au fost identificate deja, iar imaginile de pe camera de supraveghere a microbuzului pot fi de ajutor pentru găsirea celorlalte. 17 pasageri au coborât pe ruta București - Urziceni - Buzău - Brăila - Galați. La Brăila nu a fost identificată, deocamdată, nicio persoană.

Cătălin Boboc, prefectul județului Brăila: „Noi am monitorizat intrarea microbuzului pe camerele din oraș. În Brăila, dacă ne luăm strict de pe camerele din municipiu, de pe tot traseul pe care microbuzul l-a parcurs în municipiu, am spune că nu a coborât nimeni”.

Imaginile din microbuz, care stau la baza anchetei autorităților, arată că e posibil totuși ca în Brăila să fi coborât, de fapt, șapte persoane.

Eforturile autorităților sunt însă deseori zădărnicite de inconștiența celor aflați în izolare la domiciliu.

Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: „Am mai identificat încă un contact al cetățeanului infectat, pentru că se pare că nu a respectat întru totul regimul de izolare la domiciliu și, în data de 3 martie, s-a întâlnit cu un prieten pe stradă și au stat de vorbă și au discutat. Persoana respectivă este și ea, în momentul ăsta, în izolare la domiciliu”.

Numărul microbuzelor care fac transport de călători de la București la Galați a fost redus mult în ultima vreme, în primul rând pentru că nu mai există cerere. Cele care ajung totuși la Galați sunt igienizate de fiecare dată de reprezentanții companiilor de transport.

În județul Brăila, trei persoane aflate în izolare la domiciliu și-au părăsit locuințele și au fost amendate cu câte 10.000 de lei de Direcția Județeană de Sănătate Publică. În Dâmbovița, șase oameni au fost amendați din același motiv. Și mai grav stau lucrurile în Galați, unde doi bărbați, pentru care fusese impusă aceeași măsură, au părăsit deja țara și au plecat, din câte se pare, în Italia.

În Vaslui, o femeie de 60 de ani ar fi revenit în țară dintr-o zonă de risc din Italia, după ce a făcut o mică escală în Germania. Inspectorii DSP au vrut s-o întrebe dacă această oprire a fost făcută doar pentru a evita izolarea la domiciliu. Nu au reușit să vorbească cu nimeni.

Mihai Moraru, primarul comunei Ștefan cel Mare: „Au sesizat cei de la DSP din presă. Au venit acum împreună cu poliția și încercăm să dăm de proprietară, care ar fi suspectă de așa ceva. Am discutat cu fratele dânsei și spune că e venită din Germania”.

Între timp, femeia ar fi contactat medicul de familie, căruia i-a spus că se află în izolare la mama sa.

Cei care nu respectă regulă caratinei sau a izolării la domiciliu riscă dosar penal și o amendă cuprinsă între 10 și 20 de mii de lei.

În fiecare județ de la graniță ar trebui să existe cel puțin 500 de locuri de carantină. În ele vor fi duși românii care se vor întoarce din zonele roșii în care există infecția cu noul coronavirus, după ce autoritățile vor anunța că nu se mai pot întoarce acasă. Până atunci, conaționalii care aleg să revină din aceste localități vor sta în carantină în județele de domiciliu.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Revolte în închisorile din Italia din cauza coronavirusului: gardieni luați ostatici și 6 morți
Revolte în închisorile din Italia din cauza coronavirusului: gardieni luați ostatici și 6 morți

În închisorile din nordul Italiei au izbucnit proteste din cauza restrângerii programelor de vizită. Măsura a fost luată de Guvern în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului.

Orban: Toate școlile din România se închid în perioada 11-22 martie. Măsura ar putea fi prelungită
Orban: Toate școlile din România se închid în perioada 11-22 martie. Măsura ar putea fi prelungită

Autoritățile au anunțat că numărul persoanelor infectate cu coronavirus în România a ajuns la 17. În aceste condiții, responsabilii întră în faza deciziilor ferme, în încercarea de a împiedica, pe cât posibil, răspândirea bolii.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.