Alergia la meduze: cum recunoști semnele și cine este cel mai predispus

alergia la meduze
freepik.com

Unul dintre pericolele la care ne expunem în sezonul estival, atunci când înotăm în mare sau când facem scufundări în ocean, este înțepătura de meduză.

Aceasta cauzează reacții spontane, a căror severitate diferă de la o persoană la alta în funcție de numeroși factori.

Primul ajutor este esențial pentru tratamentul înțepăturii, iar în caz de alergie la meduze sau reacții severe, pacienții necesită îngrijiri medicale de urgență. Rar, pot apărea complicații potențial fatale.

Există mii de specii de meduze care trăiesc în mări și oceane, însă numai câteva reprezintă un pericol în Marea Neagră. Descoperă în continuare cum recunoști înțepătura de meduză și reacțiile alergice, ce presupune tratamentul și ce specii de meduze trăiesc în Marea Neagră.

Citește și
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

Alergia la meduze: simptome

Poți recunoaște înțepătura de meduză pe baza următoarelor manifestări, care apar imediat după contact:

  • Apariția unei umflături sau unei erupții cutanate;

  • Prurit (mâncărimi);

  • Senzația de arsură și înțepături la locul de contact;

  • Urme pe piele în urma contactului cu tentaculele și resturi de tentacule;

  • Durere care iradiază de-a lungul piciorului sau brațului.

Bineînțeles, acestea apar atunci când înoți în mare sau stai la malul mării. Uneori, poți observa meduza cu ochiul liber.

Meduza înțeapă prin ace microscopice numite nematochisturi, localizate la nivelul tentaculelor, care eliberează venin în fluxul sangvin odată ce penetrează pielea. Un singur tentacul poate prezenta mii de nematochisturi. În general, meduza înțeapă doar atunci când se simte agresată, cum ar fi dacă o atingi.

Uneori, înțepăturile de meduză pot cauza reacții cutanate întârziate sau vezicule (leziuni pline cu lichid).

De obicei, înțepăturile de meduze sunt inofensive, însă în cazul unor persoane pot cauza reacții severe amenințătoare de viață, cum ar fi șoc anafilactic.

Principala manifestare a alergiei la înțepătura de meduze este urticaria – apariția unei erupții cutanate asociate cu mâncărimi intense. Potrivit MyHealth Alberta, în cazul unor reacții alergice severe, cum ar fi anafilaxia, pot apărea următoarele simptome la scurt timp după înțepătură:

  • Umflături la nivelul feței, limbii, gâtului, palmelor și picioarelor și înroșirea tegumentelor;

  • Dificultăți de respirație;

  • Greață și vărsături;

  • Amețeli;

  • Spasme musculare;

  • Confuzie;

  • Dureri abdominale;

  • Aritmii cardiace;

  • Dureri severe generalizate.

Pentru că șocul anafilactic poate fi fatal, este esențial ca pacientul să primească îngrijiri medicale de urgență.

Reacțiile organismului la înțepătura de meduză și severitatea manifestărilor variază de la un individ la altul în funcție de numeroși factori, cum ar fi starea de sănătate, vârsta, greutatea și ate particularități individuale. Totuși, specia de meduză, durata expunerii și numărul de înțepături au, de asemenea, o influență semnificativă asupra răspunsului imun.

Nu se știe cine va avea o reacție alergică severă la înțepătura de meduză, până ce nu se confruntă cu aceasta. Din acest motiv, este important să soliciți îngrijiri medicale cât mai rapid după aceea. Cu toate acestea, pot fi mai predispuse la alergia de meduze persoanele care au istoric de alergii, cum ar fi la înțepături de insecte, dar și persoanele cu imunodeficiențe.

Cum să tratezi înțepătura de meduză

Potrivit Cleveland Clinic și Mayo Clinic, pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă te-a înțepat o meduză sunt:

  1. Curăță pielea – folosește apă din mare pentru a spăla zona;

  2. Îndepărtează tentaculele – dacă prezinți resturi de tentacule în piele, folosește o pensetă pentru a le îndepărta. Nu încercă să le îndepărtezi cu mâna, decât dacă utilizezi mănuși de protecție;

  3. Fă cât mai repede un duș sau o baie cu apă fierbinte, timp de 20 până la 45 de minute;

  4. Aplică un unguent cu hidrocortizon sau pe bază de calamină de 2 ori pe zi pe înțepătură.

Cele mai multe înțepături de meduze se ameliorează și dispar în câteva zile sau săptămâni.

În caz de alergie, este necesară administrarea de medicamente antihistaminice care ameliorează mâncărimile. Analgezicele pot reduce durerea, iar în anumite cazuri poate fi recomandată administrarea de antivenin.

În caz de șoc anafilactic la persoane cu istoric de alergii severe, primul ajutor implică autoinjectarea cu epinefrină.

Dacă prezinți reacții severe sau dacă meduza te-a înțepat la nivelul ochilor, adresează-te de urgență celui mai apropiat spital pentru îngrijiri.

Evită aplicarea de bandaje compresive, scărpinarea sau frecarea pielii afectate, spălarea cu apă rece, clătirea cu urină, alcool sau amoniac. Astfel de leacuri nu numai că nu au fost demonstrate științific, însă pot fi dăunătoare.

Tipuri de meduze în Marea Neagră

Deși sunt prezente zeci de specii de meduze în Marea Neagră, doar două pot veni în contact cu omul și sunt destul de mari pentru a fi vizibile, iar restul au dimensiuni de doar câțiva milimetri. Principalele tipuri de meduze din Marea Neagră, cu care poți avea contact pe litoralul românesc, sunt:
 

  • Aurelia aurita – aceasta este meduza comună, denumită și meduza lună. Este translucidă, cu un diametru de aproximativ 20-25 cm, în medie. Deși umbrela este incoloră, canalele, gonadele (situate central de forma potcoavelor) și alte structuri din interior sunt de culoare violet, roz sau gălbui. Tentaculele sunt scurte, sub forma unor franjuri, localizate pe marginea umbrelei și prevăzute cu numeroase nematochisturi (celulele cu care înțeapă);

  • Rhizostoma pulmo – denumită și meduza butoi, aceasta are dimensiuni mari, de 40-60 cm în diametru, dar poate ajunge și până la un metru. Are o culoare albastru deschis, galben sau roz lăptos. Marginea nu prezintă tentacule. În schimb, această specie de meduze are 8 „brațe” groase neramificate, prevăzute cu celule care înțeapă. Veninul său este destul de dăunător pentru a produce reacții severe, însă nu fatale, spre deosebire de alte specii de meduze.

Este important să eviți atingerea meduzelor chiar dacă acestea sunt la mal, deoarece pot înțepa și în aceste condiții.

Prin urmare, alergia la meduze necesită îngrijiri speciale, mai ales dacă reacțiile sunt severe. Informează-te corect înainte de a vizita o plajă, mai ales cele din străinătate, și evită stațiunile invadate de meduze. Stai departe de apă dacă observi prezența lor și folosește echipamente speciale pentru sporturile de apă sau scufundări.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Incredibil! Un internațional român se retrage din fotbal la 26 de ani
Citește și...
Românii nu mai au încredere în spitale. Prea puține unități sanitare raportează erorile medicale sau accidentele
Românii nu mai au încredere în spitale. Prea puține unități sanitare raportează erorile medicale sau accidentele

După numeroasele incidente din unitățile sanitare, încrederea românilor în sistemul de sănătate este tot mai scăzută. Experții spun că nici responsabilii nu iau întotdeauna măsurile necesare pentru ca bolnavii să fie îngrijiți corect și în siguranță.

Premieră la Cluj. Viața unei tinere de 25 de ani a fost salvată cu ajutorul unui transplant hepatic
Premieră la Cluj. Viața unei tinere de 25 de ani a fost salvată cu ajutorul unui transplant hepatic

După București și Iași, transplantul hepatic este posibil de acum și în Cluj-Napoca. Institutul de acolo a primit aviz de la Agenția Națională de Transplant. Acreditarea a fost obținută după investiții de câteva milioane de lei.

 

Boli din secolul trecut, la granița României. Ce spun specialiștii după ce un caz de holeră a fost descoperit în Bulgaria
Boli din secolul trecut, la granița României. Ce spun specialiștii după ce un caz de holeră a fost descoperit în Bulgaria

Este alertă de holeră la granița României. După mai bine de 100 de ani, boala infecțioasă, extrem de gravă a fost diagnosticată în Bulgaria, la un bărbat venit din India.

Recomandări
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, o avertizare Cod galben de ploi torenţiale, valabilă joi, 19 septembrie, în nouă judeţe.

Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar
Surse: PNL a scris amendamentul de modificare a legii în Parlament, ca să-l facă pe Klaus Iohannis parlamentar

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că PNL va depune la Senat, miercuri sau joi, o inițiativă de modificare a legii privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților.

Siegfried Mureșan, negociator-șef în Parlamentul European: ”Vreau mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale”
Siegfried Mureșan, negociator-șef în Parlamentul European: ”Vreau mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale”

Inundațiile care au lovit România și alte state din Europa Centrală și de Est au ajuns subiect de dezbatere în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.