Tratamente fara intrerupere. Ce trebuie sa faca pacientii pentru a intra in Programul National de control al Cancerului
Statul roman promite ca in urmatorii 4 ani, bolnavii de cancer vor avea acces la tratamente si investigatii fara intrerupere, iar diferitele tipuri de boli vor fi depistate in stadii incipiente.
Deocamdata, vor fi introduse programe de depistare precoce a cancerului de san si colo-rectal. Ministerul Sanatatii isi propune prin asa numitul "Plan National de Control al Cancerului" sa le spuna oamenilor care sunt factorii de risc pentru aceasta maladie.
Ministerul Sanatatii isi propune sa introduca noi investigatii gratuite: mamografie la femeile de peste 40 de ani si teste pentru depistarea eventualelor probleme la colon, la barbatii care au implinit 50 de ani.
Cum infrastructura nu e pusa la punct si nici bani nu sunt, aceste testari se vor face pentru inceput, doar in Bucuresti, Iasi si Cluj.
Evident ca pentru extinderea acestor programe la nivel national trebuie ca intreg sistemul sanitar sa fie pus la punct, sa existe aparatura, iar doctorii si laboratoarele sa participe. Circuitul va fi simplu, omul va primi un formular special de la medicul de familie pentru aceste investigatii si o lista a spitalelor care intra in programele de preventie.
In paralel, continua programul national pentru depistarea cancerului de col uterin. Desi functioneaza de 4 ani si se adreseaza gratuit tuturor femeilor, cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, doar 600.000 de romance au facut testul Babes Papanicolau din cele 6 milioane cat ar fi trebuit sa ajunga la testare.
In planul ministerului se afla si reluarea vaccinarii impotriva HPV a copilelor de peste 12 ani dar si educarea populatiei cu privire la factorii de risc care provoaca diferitele tipuri de cancer.
Cancerele de plaman, san, de col uterin, colorectal si de prostata sunt cele mai frecvente in Romania. Planul initiat de ministerul sanatatii va fi adoptat printr-o hotarare de guvern, in iunie si se va intinde pana in 2020.