9.000 de romani mor anual din cauza fumatului. Numarul celor care se lasa scade de la an la an
Speranta moare ultima. Cam asa stau lucrurile si pentru milioanele de romani care au viciul fumatului. Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, in ultimii 8 ani, numarul celor care au renuntat la tutun a scazut la o patrime.
Insa, desi reusim sa ne incadram in media europeana, procentul de bolnavi care au cancer pulmonar este in crestere. Asta si pentru ca autoritatile sunt permisive. Practic toata lumea fumeaza unde doreste.
Xenia a fost o fumatoare inraita mai bine de 20 de ani. Desi e medic oncolog si a vazut ce ravagii face cancerul pulmonar, a renuntat la acest viciu abia cand a ramas insarcinata.
Acum vrea sa fie un exemplu atat pentru baiatul ei care a implinit 14 ani, cat si pentru pacienti.
Chiar daca procentul de fumatori s-a redus de la aproape 30% in 2003, la 22% in prezent, potrivit oficialilor din Ministerul Sanatatii inca vorbim despre o situatie alarmanta. Statul se dovedeste slab in lupta cu tutunul.
Desi in Romania fumatul a fost restrictionat in locurile publice de noua ani, putini tin cont de lege. In prezent exista mai putine locuri pentru nefumatori decat pentru fumatori in restaurante, cafenele, cluburi sau baruri. In cele mai multe dintre localuri, cei care nu au viciul fumatului nu au spatiu prea mult.
Oficialii din alte tari au luat masuri mult mai drastice. Germanii au interzis total fumatul in restaurante, in timp ce australienii, canadienii si americanii nu le mai permit oamenilor sa isi aprinda tigara in masina, langa copii.
In prezent 85% dintre pacientii care au cancer bronhopulmonar sunt fumatori.
"Numarul de cazuri noi este de circa 10.000 de cazuri noi pe an, iar numarul de decese este de circa 9.000", a dezvaluit managerul Institutului Oncologic, Rodica Anghel.
In lume, in fiecare an mor aproape 3,5 milioane de oameni din cauza tutunului.
Sursa: Pro TV
Etichete: tutun, tigari, fumat, fumatori, cancer pulmonar,
Dată publicare:
17-11-2011 18:41