Asistenta care a efectuat transfuzia gresita a fost amendata. Cadrele medicale din spitalul CF2 urmeaza sa fie audiate

02-08-2016 14:37

S-au luat primele masuri in cazul femeii de 39 de ani, care, in timpul unei operatii, a primit alta grupa de sange la spitalul CF2 din Capitala. Asistenta care a gresit transfuzia a fost amendata cu 700 de lei. 

 Insa ancheta administrativa continua, la fel ca si cea penala.

Procurorii au ridicat registrele transfuziilor, fisele medicale si urmeaza sa audieze cadrele medicale intr-un dosar penal deschis pentru vatamare corporala din culpa. Pe langa asistenta medicala vizata direct, si alte persoane ar putea avea de suferit.

Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii: "Este sesizat, de asemenea si Colegiul Medicilor pentru a investiga - conform atributiilor sale - actul medical si posibile erori medicale. Daca este posibila sau nu atribuirea vinei pentru incidentul post-transfuzional si unui medic de la Spitalul CF2."

"DSP Bucuresti sesizeaza Colegiul Medicilor pentru continuarea investigatiilor conform atributiilor legale ale acestuia, inclusiv pentru a raspunde la intrebarea daca vina pentru incidentul transfuzional este de atribuit si unui medic sau nu", se precizeaza intr-un comunicat al ministerului.

Directia de Sanatate Publica a precizat ca a sesizat Colegiul Medicilor care ar trebui sa continue investigatiile si sa stabileasca daca este responsabil si un medic pentru transfuzia gresita. In caz afirmativ, sanctiunile administrative pot ajunge si la desfacerea contractului de munca in cazul acestuia.


Pe de alta parte, tot astazi procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au ridicat de la spitalul CF2, documente: adica toate fisele medicale completate in cazul femeii, pe care le vor folosi in ancheta deschisa pt vatamare corporala in rem. De altfel politistii ii vor audia pe medicii si asistentele care s-au ocupat de pacienta.
 

Urmatorul termen de verificare a spitalului este de 15 zile incepand cu ziua de vineri, 29 iulie, cand DSP va controla daca sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea unitatii de transfuzii, arata sursa citata.

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 a deschis, luni, un dosar penal in rem, in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, cu privire la acest caz.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, dupa ce a fost supusa unei interventii chirurgicale ginecologice la Spitalul CF 2, femeii i-a fost transfuzata o alta grupa de sange decat cea pe care o avea in fap

In continuare femeia se afla in stare grava la Spitalul Universitar,pe terapie intensiva, dupa ce transfuzia gresita i-a provocat o hemoragie a organelor interne. Luni a fost detubata, si cel mai probabil urmeaza sa faca mai multe sedinte de dializa. In alta ordine de idei, Spitalul CF2 va fi din nou controlat de inspectorii DSP peste 2 saptamani, pentru a se vedea daca unitatea de transfuzii indeplijneste conditiile pentru autorizare.

Sotul femeii nu asteapta amenzi ci pedepsirea exemplara a vinovatilor, dupa cum declara zilele trecute.


VIDEO PROTVPLUS.RO