70 de milioane de teste pe bază de salivă vor ajunge în şcoli şi grădiniţe

×
Codul embed a fost copiat

70 de milioane de teste pe bază de salivă vor ajunge în şcoli şi grădiniţe, după ce Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi-a dat acordul.

Ministrul Educaţiei a anunţat că elevii şi angajaţii din sistemul de învăţământ se vor putea verifica singuri, însă un astfel de test pozitiv va trebui reconfirmat. Medicii avertizează că nu sunt sută la sută eficiente, fiind folosite doar pentru monitorizare.

După ce vor fi cumpărate, cele 70 de milioane de teste rapide pe bază de salivă cerute de Ministerul Educaţiei vor fi trimise către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară. De acolo, vor fi ridicate de reprezentanţii şcolilor şi grădiniţelor şi vor fi folosite, aşa cum spune şi Autoritatea Naţională a Medicamentelor, ca proces de screening pentru infecţia cu Sars-CoV-2.

Fiecare elev, preşcolar şi angajat din sistemul de învăţământ va fi verificat cu aceste teste rapide pe bază de salivă de două ori pe săptămână, până la finalul semestrului 1, adică puţin peste șase milioane de teste ar fi folosite săptămânal. Conform unor surse, este o chestiune de zile până aceste teste rapide vor ajunge în unităţile de învăţământ.

Spre deosebire de testele antigen, pentru cele pe bază de salivă nu este nevoie de personal medical. Elevii şi dascălii îşi vor putea face singuri testele, procedura fiind extrem de simplă.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”: „N-ai cum să greşeşti, e o manevră extrem de uşoară, dar există minusul legat de acuratețe. La testele rapide, timpul e de partea noastră, din păcate nu şi partea legată de testele care pot fi fals negative. Dacă un elev e asimptomatic, probabilitatea ca el să fie pozitiv chiar dacă are infecția e destul de mică, dar e un lucru care ne orientează şi până la urmă e ceea ce avem la îndemână, gândiţi-vă la mediul rural”.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: „Ele sunt extrem de importante, pentru că atunci când ai o testare generalizată, la primele semne, ai o imagine asupra suspiciunii de infectare în primele zile. Testele pozitive trebuie, într-adevăr,pentru raportare în corona forms, confirmate de teste antigen sau teste PCR”.

Tocmai din acest motiv, în şcoli vor fi utilizate, cu acordul părinţilor, în continuare şi testele antigen pentru elevii care prezintă simptome, pentru contacții direcţi şi pentru cei care vor să revină în a 8-a zi la cursuri.

Director de școală: „Este un proces greoi, aar fi bine să avem teste rapide de cinci minute, rezultatul să apară repede şi atunci ar putea fi testaţi mai mulţi copii şi atunci elevii ar putea veni mai repede la şcoală. Sunt uneori şi șase clase pentru care ziua a 8-a e aceeaşi zi şi nu poţi fi testaţi toţi în aceeaşi zi”.

În acest moment, 13.000 de elevi şi preşcolari sunt infectaţi cu Sars-CoV-2.

Citește și...
Cîmpeanu, despre folosirea testelor din salivă în şcoli: Nu cred că pentru această măsură de screening e nevoie de acord
Cîmpeanu, despre folosirea testelor din salivă în şcoli: Nu cred că pentru această măsură de screening e nevoie de acord

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că nu ar fi nevoie de solicitarea de acorduri din partea părinţilor pentru folosirea în şcoli a testelor cu probe din salivă în scopul identificării infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Recomandări
LIVE UPDATE Cutremure în Turcia și Siria. Peste 15.000 de oameni au murit
LIVE UPDATE Cutremure în Turcia și Siria. Peste 15.000 de oameni au murit

Turcia şi Siria sunt îngenuncheate de durere şi de spaimă, după catastrofa de luni. Cel mai recent bilanţ arată că peste 15.000 de oameni au murit în urma celor două cutremure.

Români plecați la muncă în Norvegia, păcăliți de cei care i-au angajat, tot români. Oamenii s-au trezit cu datorii uriașe
Români plecați la muncă în Norvegia, păcăliți de cei care i-au angajat, tot români. Oamenii s-au trezit cu datorii uriașe

Plecați la muncă în Norvegia, mai mulți români au constatat că au fost păcăliți de cei care i-au angajat - culmea, tot români. Oamenii s-au trezit cu datorii uriașe, după ce patronii s-au folosit de actele lor ca să ia credite.

Blocuri noi,
Blocuri noi, "de primă clasă", s-au prăbușit în Turcia. Zeci de mii de clădiri neconforme, băgate în legalitate

Confruntaţi cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar.