70 de milioane de teste pe bază de salivă vor ajunge în şcoli şi grădiniţe

Ultima actualizare: 09-10-2021 20:06

70 de milioane de teste pe bază de salivă vor ajunge în şcoli şi grădiniţe, după ce Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi-a dat acordul.

Ministrul Educaţiei a anunţat că elevii şi angajaţii din sistemul de învăţământ se vor putea verifica singuri, însă un astfel de test pozitiv va trebui reconfirmat. Medicii avertizează că nu sunt sută la sută eficiente, fiind folosite doar pentru monitorizare.

După ce vor fi cumpărate, cele 70 de milioane de teste rapide pe bază de salivă cerute de Ministerul Educaţiei vor fi trimise către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară. De acolo, vor fi ridicate de reprezentanţii şcolilor şi grădiniţelor şi vor fi folosite, aşa cum spune şi Autoritatea Naţională a Medicamentelor, ca proces de screening pentru infecţia cu Sars-CoV-2.

Fiecare elev, preşcolar şi angajat din sistemul de învăţământ va fi verificat cu aceste teste rapide pe bază de salivă de două ori pe săptămână, până la finalul semestrului 1, adică puţin peste șase milioane de teste ar fi folosite săptămânal. Conform unor surse, este o chestiune de zile până aceste teste rapide vor ajunge în unităţile de învăţământ.

Spre deosebire de testele antigen, pentru cele pe bază de salivă nu este nevoie de personal medical. Elevii şi dascălii îşi vor putea face singuri testele, procedura fiind extrem de simplă.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”: „N-ai cum să greşeşti, e o manevră extrem de uşoară, dar există minusul legat de acuratețe. La testele rapide, timpul e de partea noastră, din păcate nu şi partea legată de testele care pot fi fals negative. Dacă un elev e asimptomatic, probabilitatea ca el să fie pozitiv chiar dacă are infecția e destul de mică, dar e un lucru care ne orientează şi până la urmă e ceea ce avem la îndemână, gândiţi-vă la mediul rural”.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: „Ele sunt extrem de importante, pentru că atunci când ai o testare generalizată, la primele semne, ai o imagine asupra suspiciunii de infectare în primele zile. Testele pozitive trebuie, într-adevăr,pentru raportare în corona forms, confirmate de teste antigen sau teste PCR”.

Tocmai din acest motiv, în şcoli vor fi utilizate, cu acordul părinţilor, în continuare şi testele antigen pentru elevii care prezintă simptome, pentru contacții direcţi şi pentru cei care vor să revină în a 8-a zi la cursuri.

Director de școală: „Este un proces greoi, aar fi bine să avem teste rapide de cinci minute, rezultatul să apară repede şi atunci ar putea fi testaţi mai mulţi copii şi atunci elevii ar putea veni mai repede la şcoală. Sunt uneori şi șase clase pentru care ziua a 8-a e aceeaşi zi şi nu poţi fi testaţi toţi în aceeaşi zi”.

În acest moment, 13.000 de elevi şi preşcolari sunt infectaţi cu Sars-CoV-2.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!