10 dusmani ai unui zambet sanatos. Asteptam si alte propuneri

zambet

Zambetul poate fi unul dintre cele mai mari atuuri ale tale, desigur daca stii sa-l pastrezi stralucitor. Chiar daca te speli pe dinti sau mergi regulat la dentist, nu este suficient.

Iata o serie de factori care fac ravagii dintilor si gingiilor tale si pot pune in pericol zambetul tau.

1. Bauturile energizante pentru sportivi

Acestea au devenit din ce in ce mai renumite, dar nu sunt bune pentru dinti deoarece sunt bogate in zaharuri. Practic ele se comporta ca un aliment pentru bacteriile producatoare de acid care se strecoara in crapaturile dintilor provocand carii. Asta inseamna ca sportivii au dintii nesanatosi?!

"Cercetarile stiintifice au descoperit ca nivelul pH-ului in multe bauturi sportive ar putea duce la eroziunea dintelui din cauza concentratiei lor ridicate de componente acide, care indeparteaza smaltul dintilor." afirma David F. Halpern, presedintele Academiei de Stomatologie Generala.

Citește și
Euro
Top 10 tari care pot intra in incapacitate de plata

2. Diabetul

Diabetul reduce rezistenta corpului la infectii. Periajul, folosirea atei dentare si monitorizarea zaharului din sange va pot ajuta.

Diabetul este direct legat de boala parodontala. Vizita regulata la medicul dentist si un nivel regulat al trigliceridelor si colesterolului sunt esentiale. Diabeticii pot reduce cantitatea de insulina de care au nevoie pentru a-si mentine sanatatea gingiilor buna.

3. Tutunul

Fumatul iti ingalbeneste dintii, dar poate dauna si mai mult de atat.

Utilizarea oricarei forme de tutun poate afecta dintii si gingiile in mai multe moduri. Se poate face cancer in gat, la plamani, in gura si poate duce chiar la deces. In plus, gudronul din tutun formeaza o pelicula lipicioasa pe dinti, care adaposteste bacterii, promoveaza productia de acid si creaza toxine iritante. Ambele pot cauza inflamarea gingiilor si chiar producerea cariilor.

4. Vinul

Consumul regulat de vin poate afecta smaltul dentar. Aciditatea vinului poate dizolva structura dintelui Atat vinul rosu si cat si cel alb pot crea pete dentare. Asta nu inseamna sa renuntati la sticla dumneavoastra regulata de vin pentru a va salva zambetul.

Eroziunea smaltului apare atunci cand bautorii de vin plimba bautura prea mult in gura. Sunt de preferat inghititurile mici si, la final, clatirea cu apa.

5. Nasterea

Este foarte important sa ai grija de dinti si gingii cand esti insarcinata, deoarece studiile arata ca exista o legatura intre boala gingiilor netratate la timp si greutatea mica a copilului la nastere.

"Schimbarile in nivelul hormonilor pe durata sarcinii,in special in valuri de estrogen şi progesteron, pot provoca inflamatii ale gingiilor, care pot duce la gingivita si va pot expune la o infectie." spune purtatorul de cuvant al Academiei de Stomatologie Generala, Gigi Meinecke.

Daca va e rau dimineata, clatiti gura cu apa sau frecati dintii cu o pasta de bicarbonat de sodiu si apa pentru a neutraliza acidul cauzat de varsaturi, deoarece acestea poate duce la aparitia cariilor dentare.

6. Pastilele de dieta

Chiar daca ele par o metoda rapida de slabit, ele pot cauza rapid boli ale gingiilor si aparitia cariilor. O dieta echilibrata si exercitiile fizice sunt modul cel mai sigur de a slabi si de a va proteja zambetul.

"La fel ca multe alte medicatii nepotrivite, pilulele de slabit scad productia de saliva normala si duc la uscarea gurii. Implicit pot aparea boli ale gingiilor, inflamatii, carii si disconfort" afirma Halpern.

7. Pubertatea

Valul hormonal care apare in timpul pubertatii poate provoca acnee iar aceasta poate duce, de asemenea, la gingii umflate care sunt mai sensibile la placa. Acest lucru cauzeaza infectii ale gingiei, gingivita si rani.

8. Anticonceptionalele

Deoarece contraceptivele orale imita sarcinile, ele pot duce, de asemenea, la inflamarea gingiilor si la infecţii, inclusiv gingivita.

In plus, unele studii au aratat ca femeile care folosesc pastile anticonceptionale pot avea mai multe probleme de vindecare după extractii dentare si sunt de doua ori mai predispuse sa dezvolte prize dureroase uscate in locul dintelui.

9. Spalarea pe dinti la ore nepotrivite

Desi suntem obisnuiti sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, acest obicei nu este intotdeauna cel mai bun sfat. Dupa consumul mare de alimente sau bauturi, cum ar fi bauturi: vin, cafea; fructe, citrice, clatiti cu apa pentru a neutraliza acizii, dar asteaptati o ora inainte de a va spala pe dinti

10. Albirea dintilor

Nu este clar daca albirea erodeaza smaltul dintilor, dar poate creste sensibilitatea, in special atunci cand se face prea des.
Chiar si tratamentele de albire de acasa ar trebui sa fie utilizate cu moderatie, deoarece unele paste de dinti pentru albire si geluri contin ingrediente abrazive, care pot creste sensibilitatea dintilor si pot fi dureroase.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Topul celor mai bune hoteluri din lume. GALERIE FOTO
Topul celor mai bune hoteluri din lume. GALERIE FOTO

Revista americana Travel Leisure a intocmit topul celor mai bune hoteluri din lume. Surprinzator poate pentru unii, dar cele mai multe dintre unitatile turistice incluse in top se afla pe continentul african.

Top 10 tari care pot intra in incapacitate de plata
Top 10 tari care pot intra in incapacitate de plata

Analistii de la Markit Credit Research au intocmit o lista a tarilor care pot intra in incapacitate de plata, potrivit investitorilor. Pe lista apar state cu un nivel imens al datoriei publice si unde riscul de neplata al acesteia este foarte mare.

Top 5 vedete care s-au filmat in momentele intime
Top 5 vedete care s-au filmat in momentele intime

Casetele cu vedete in ipostaze compromitatoare sunt un deliciu pentru presa. Si, din fericire, vedetele le-au furnizat mai mereu materiale tabloidelor si site-urilor pentru adulti.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.