1 din 5 romani nu s-a spalat NICIODATA pe dinti. La sat, oamenii ajung sa schimbe o periuta si o data la 10 ani


Ultimul update: Vineri 31 Octombrie 2014 00:02
Data publicarii: Marti 28 Octombrie 2014 18:08
Categorie: Stiri Sanatate

Pare de necrezut dar un roman din 5 NU s-a spalat niciodata pe dinti. Sunt patru milioane de oameni de toate varstele care nu au folosit niciodata periuta si nici nu stiu ce gust are pasta.

Cei mai multi dintre ei sunt sarmani nestiutori de la tara. Pentru ca situatia este una cu adevarat dramatica, in Parlament a fost depus un proiect care propune ca o data la 3 luni toti copiii din scoli si gradinite sa primeasca gratuit o pasta si o periuta de dinti.

"Uitati-va ca nu mai am decat 2 dinti in gura... nu mai am ce spala. - Dar inainte?
- Mai ma spalam din cand in cand, dar nu zilnic... cam de 3 ori saptamanal", spune un barbat.

Dansul recunoaste cu seninatate ca de cand se stie a fost certat cu pasta si cu periuta de dinti. Acum nu i-a ramas decat sa faca haz de necaz, la fel ca domnul Lica.

"- De ce ati ramas fara dinti?
- Am desfacut sticlele cu dintii...
- De sampanie, de bere?
- De vin"

O periuta folosita mai mult de 3 luni, cat recomanda medicii stomatologi, are perii curbati, decolorati si plini de microbi. Din pacate, aceasta este imaginea din mai multe locuinte din orase, unde oamenii isi schimba periuta de dinti si o data la 2 ani.

La sat este dezastru. Trec si 10 ani pana se indura oamenii sa arunce la cos periuta demult tocita. Mai ales ca sunt convinsi ca au ramas fara dinti din alte motive. Grav e ca obiceiurile parintilor se rasfrang si asupra copiilor.

"Acum 5-6 ani, procentul era de 50-55%. In ultimii ani a crescut, media fiind peste 70% copii cu carii inca din dentitia de lapte", mai spune Diana Chawi

Codasi suntem si la consumul de pasta de dinti, de trei ori mai mic fata de media europeana.

Pentru cei care nu-si permit sa cumpere pasta de dinti exista solutii mai ieftine, dar mai eficiente. Pot folosi, de pilda, bicarbonat de sodiu sau sare grunjoasa. Ambele curata dintii, elimina bacteriile si previn aparitia cariilor.

80% din populatie are probleme dentare: carii, respiratie urat mirositoare, dinti sensibili sau alte afectiuni ale placii dentare.

Iata si motivul pentru care in Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede ca toti copiii din gradinite si scoli sa primeasca gratuit, o data la 3 luni, o periuta si o pasta de dinti.

Potrivit proiectului, copiii vor beneficia si de o consultatie stomatologica gratuita o data pe an.

VIDEO PROTVPLUS.RO