Romania Te Iubesc, radiografia unui dezastru. Cum s-au dat tunurile uriase pentru resursele naturale
Romania este tara cu cele mai mari rezerve de cupru exploatabil din toata Europa, o resursa extrem de cautata acum in lume.
Am avut combinate de prelucrare si specialisti de prima mana, dar n-am stiut sau n-am fost capabili sa profitam de toate acestea. Au inteles altii, iar industria s-a transformat intr-o ruina.
Duminica, la "Romania te iubesc", facem radiografia unui dezastru.
Din producatori de metal neferos ne-am transformat in exportatori de materii prime. Cuprul este un conductor de caldura, iar in Romania a fost si un bun conductor de imbogatire, eroul unor "tunuri" spectaculoase cu efecte tragice pentru economie.
Combinatul Phoenix din Baia Mare producea in anii de glorie 40.000 de t de cupru pe an, 12 t de aur si 120 de t de argint pe an. Acum, pe 80 de hectare halele au fost rase.
"Era un dezastru acolo, hale, instalatii care…in fine imi vine si sa plang…care odata au fost fala acelei uzine erau terminate…era o mizerie si un dezastru acolo pe care eu personal, niciodata, oricat de negru mi-ar fi fost visul nu mi l-as fi putut imagina.", spune Dariu Remes, fost angajat Phoenix Baia Mare.
Ampelum Zlatna producea 15 mii de tone de Cupru pe an, iar acolo lucrau 2500 de angajati. Totul disparut de pe fata pamantului ca dupa un cataclism.
Moldomin, Moldova Noua - exploata un zacamant evaluat la peste 1 mild de euro. Acum e o paraseala cu un statut juridic incert si cu slabe sanse de revenire. Peste 4000 de oameni au ramas pe drumuri.
"A 8-a minune a lumii pe care vreau s-o retraiesc in orasul asta ar fi redeschiderea intreprinderii miniere", a declarat Constantin Albu, viceprimar Moldova Noua.
Cuprumin Abrud este singura exploatare de cupru inca functionala. Pentru zacamantul de peste 5 mild de euro, lupta politicieni si oameni de afaceri verosi. Daca intr-un an de zile nu se fac investitii , Cuprumin moare…
"Niste hoti de peste hotare ne fura noua resursele naturale. Ca ce chestie, le suntem obligati sa le dam lor ceva? N-avem nici o obligatie fata de nimeni.", spune Remus Balea, localnic din Apuseni.
Privatizari ciudate, asocieri cu investitori neseriosi, materii prime care ii imbogatesc pe altii, un paienjenis de interese in jurul unui metal neferos extrem de cautat: Cuprul. Avem bogatii, dar ne batem joc de ele, tara este plina de active moarte, de ruine ale fostelor intreprinderi care produc doar fier vechi. Jafuri care nu pot fi trecute cu vederea, Duminica, la "Romania te iubesc".