Un nou stat, gata sa se nasca din cenusa razboiului. Ce uneste si dezbina 2 popoare care se urasc
In ultimele saptamani, presedintele Sudanului Omar Hassan al-Bashir, care a fost acuzat ca a orchestrat genocidul din Darfur, pare sa isi conduca tara intr-un nou razboi.
The New York Times: Trupele sale, insotite de tancuri, au cucerit deja provincia Abyei, un oras cheie care desparte nordul de sudul Sudanului.
Apoi a trimis mii de soldati in alte doua zone intens disputate - Nilul Albastru si Kordofanul de Sud. In acelasi timp, rebelii din Sudanul de Sud, care se pare ca ar fi inarmate tot de guvernul din nord, au declansat mai multe revolte pe plan local impotriva guvernului din aceasta regiune, confruntarile ducand si ele la moartea mai multor sute de oameni.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Diplomatii si analistii considera ca in loc sa porneasca un conflict major, Bashir joaca pe plan local, avand ca scop divizarea si apoi cucerirea. Atunci cand Sudanul de Sud isi va proclama independenta luna viitoare, guvernul din nord sa preia cat mai multe teritorii petroliere, asigurandu-si astfel bogatia.
"Aceste revolte, violente fara precedent si crime nu fac decat sa ii aduca lui Bashir mai multa putere. Vrea sa se asigure ca banii si bogatia nu ii vor lipsi nici dupa ce Sudanul de Sud isi va declara independenta. Vrea sa stoarca cat mai mult petrol, si sa se intinda cat mai mult cu granitele", a declarat Zach Vertin, un analist international, care cerceteaza conflictele pe plan mondial.
Bineinteles sunt foarte multe probleme fierbinti legate de "divortul" Sudanului, insa ca in mai toate procesele de divort, banii dicteaza cursul luptei, iar in cazul de fata, atat nordul cat si sudul sunt disperate sa puna mana pe cat mai mult petrol.
In timp ce petrolul este o sursa evidenta de tensiune, totodata aurul negru este si picatura ce uneste cele doua parti. Nordul are rafinarii si conducte de petrol, in timp ce sudul detine aproape 75% din petrolul tarii, asadar procesul de simbioza este cel care ar descrie cel mai bine situatia.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, petrol, independenta, sudan, revista presei, conflicte armate,
Dată publicare:
07-06-2011 00:51